Eigen foto

Gewastour uien - week 26

Bolvorming zaaiuien nog niet overal begonnen

30 Juni 2021 - Jesse Torringa

Op enkele percelen zijn de zaaiuien begonnen met bolvorming, maar op andere percelen lijkt het gewas daarvoor nog te jong. Daglengte en temperatuur zijn daarbij leidend. Ook controleren telers de zaaiuien op trips. Gaat het trips-alarm al af?

Normaal gesproken begint de bolvorming rond de langste dag (21 juni), maar door de trage start lijkt deze in sommige gebieden wat later op gang te komen. Ook de temperatuur speelt een grote rol bij het bolvormen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller een plant begint. Zodra de bolvorming vol aan de gang is, wordt geen nieuw loof meer ontwikkeld. Zeker in de regio's waar de uien nog altijd klein zijn en weinig pijpen tellen, is dit zorgelijk.

Bolvorming in zuiden van start
De verschillen in groei van de zaaiuien lopen behoorlijk uiteen. Dat is ook goed terug te zien in de bolvorming van de uien op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour. In het zuiden waar het gewas al een stuk groter is, lijkt de bolvorming van start en gaat het gewas de volgende fase in. Een goed voorbeeld is het perceel in Ysselsteyn (Limburg), waar de uien volop bezig zijn met bollen (zie afbeelding hieronder).

In het noorden en midden van Nederland gaat de bolvorming langzaam van start en lijken de uien er nog niet aan toe. Maar dat kan snel veranderen, zegt Reinder Hogenhout, uienteler in Kimswerd. "De uien zijn nog niet echt aan het bollen, maar afgelopen jaar ging dat ook opeens heel snel. Dat gaat dit jaar ook wel weer zo zijn."

Bolvorming zaaiuien. Links het perceel in Kimswerd (Friesland), rechts het perceel in Ysselsteyn (Limburg).

Dikhalzen
De zaaiuien staan er erg wisselend op dit jaar. De hoofdoorzaken zijn de langdurige lage temperatuur, de grote smakken neerslag en soms hagel. Ook de sterke bodemherbicide heeft in sommige gevallen daar een aandeel in. Ondanks dat de groei er nu goed in zit en de uien aardig bijtrekken, is het kwaad in veel gevallen al geschied. Er zijn veel uienpercelen die geschaad zijn door weersomstandigheden en achter blijven in groei. Dat gaat van onregelmatige opkomst tot aan zuurstoftekort, waardoor er dit jaar veel kans is op prei-achtige uien en dikhalzen.  

Trips
Van een grote tripsdruk is dit jaar nog niet echt sprake. In de warme periode van juni werden er af en toe wat trips gevonden, met name in de tweedejaars plantenuien. Ook in de zaaiuien werd af en toe wat gevonden, met name in het zuiden maar tot acties leidde dat niet. De uientelers van de Gewastour hebben op nog geen bespuitingen uitgevoerd tegen trips. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden