Eigen foto

Gewastour Ruud Vossebeld

'Over heel wat jaren wil ik ook nog gewassen telen'

2 April 2024 - Redactie Boerenbusiness

Dankzij een relatief bescheiden bedrijfsomvang kan akkerbouwer Ruud Vossebeld veel aandacht besteden aan de teelt van zijn gewassen om een hoog rendement te halen. Met lichte machines werken, uien telen op verhoogde bedden en precisiebemesting. De Twentenaar, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour, mag graag iets nieuws proberen.

Gedurende groeiseizoen 2024 volgt de Boerenbusiness Gewastour weer tien percelen met uien. Van het zaaien tot de oogst nemen de deelnemende akkerbouwers ons mee in de teelt en beslissingen die zij nemen gedurende het seizoen. In deze serie interviews maken we iedere keer kennis met één teler, zijn bedrijf, visie en strategie. In dit interview uienteler Ruud Vossebeld uit Beemte Broekland (Gelderland). Hij neemt deel voor het tweede jaar aan de Gewastour.

Omschrijving akkerbouwbedrijf Vossebeld

Het bedrijf van Vossebeld bestaat uit ongeveer 35 hectare akkerbouwgrond, waarvan onder andere 10 hectare pootgoed en 4,5 hectare uien. "Hoewel we van plan waren om het areaal aardappelen uit te breiden naar 18 hectare en uien naar 8 hectare, hebben we deze plannen voorlopig op pauze gezet. Pootgoed en uien blijven de belangrijkste gewassen op het bedrijf. We hebben dit jaar helaas geen graan kunnen zaaien vanwege het natte najaar."

Vossebeld, afkomstig uit het Twentse Haaksbergen, trad in 2018 toe tot het bedrijf van zijn schoonouders, in Beemte Broekland. Het oorspronkelijke melkveebedrijf werd in 2022 omgevormd naar een akkerbouwbedrijf. "Mijn ouders hadden geen akkerbouwbedrijf", begint Vossebeld. "Ik heb vier jaar lang op de MAS gezeten in Emmeloord en vier jaar in Dronten op de HAS. Je haalt wel behoorlijk wat op je hals als je vanuit het niets begint. Maar ik heb er geen spijt van." Vossebeld is een van de weinige uientelers in Beemte Broekland.

Overgangsjaar
"Dit jaar is een overgangsjaar. We staan voor nieuwe uitdagingen en kansen op ons akkerbouwbedrijf. De opkomst van duurzame energie in ons gebied heeft invloed op onze teelt. Samen met een ontwikkelaar verkennen we de mogelijkheden van landbouw in combinatie met duurzame energieopwekking. De voortgang van deze projecten ligt nu even stil. We focussen ons daarom dit jaar op het optimaliseren van onze teelt om het rendement te verhogen."

Vossebeld is sinds 2018 actief in de uienteelt en voegde hier in 2019 aardappelen aan toe. Dit jaar is het vierde jaar dat er pootgoed wordt geteeld. Hoewel hij oorspronkelijk consumptieaardappelen verbouwde voor de fritesindustrie, ontdekte hij dat de teelt van pootaardappelen hem meer voldoening gaf. "Wat betreft de uien, teel ik vooral rode uien van het ras Red Tide en een klein beetje geel van het ras Fasto. Mijn hart ligt bij het telen van rode uien, juist omdat daar meer uitdaging ligt. Ik merk dat ik met rode uien goed mee kan komen met het landelijke gemiddelde." Dit jaar heeft Ruud ervoor gekozen om al zijn uien te contracteren, vanwege de verwachte uitbreiding van het areaal. Door duurzaam te produceren volgens de normen van Planet Proof, verwacht Ruud een betere prijs dan de standaard af landprijs.

Op zoek naar Innovaties in de teelt
"Ik ben altijd bezig met innovatieve benaderingen. We telen uien op verhoogde bedden, waarbij we van tevoren bedden trekken. Het liefst zaaien we allemaal geprimed uienzaad. Het zaaimoment en de zaaiomstandigheden zijn essentieel, vooral met het veranderende klimaat waar we mee te maken hebben. Het gebruiken van geprimed zaad zorgt voor een snelle en opkomst, wat voor ons cruciaal is voor een succesvolle teelt.

Voorheen gebruikten we een volveldsset om bedden te vormen, maar dit beschadigde de grond te veel. Nu passen we een nieuw systeem toe met een bedvormer achter een rotorkopeg. Dit houdt de grond losser en voorkomt beschadiging. We zaaien nu vierrijen breedwerpig op een bed in plaats van vijf rijen. Hierdoor verliezen we minder uien aan de randen van het bed en rijden we minder uien kapot met de trekker."

Duurzaamheid en bodemgebruik
Op het akkerbouwbedrijf van Vossebeld, gelegen op zand- en zand-op-veen-grond, worden alle machines gebruikt in combinatie met GPS. Van het maken van bedden tot het spuiten van de gewassen. Vossebeld maakt gebruik van een zelfrijdende spuit met luchtondersteuning om schade aan gewassen te minimaliseren. "Het spuiten doen wij voornamelijk met regenwater. We hebben hiervoor een opvangsysteem", vertelt Vossebeld.

"Wij maken veel gebruik van sensorgestuurde beregening op ons bedrijf en hebben gedurende vele jaren gewerkt met bodemvochtsensoren van AgroExact. We hebben het geluk om over heel mooi zacht water te beschikken, met nauwelijks roest. Dit is uniek en stelt ons in staat om onze trekkers bij de regenhaspel te laten staan zonder dat ze bruin worden. De bron, die 52 meter diep is, levert uitstekend water. Hoewel elders in het gebied de omstandigheden anders kunnen zijn, hebben wij het geluk om in dit opzicht goed bedeeld te zijn".

Lichte machines
Het machinepark is bewust klein en licht gehouden, met de grootste kipper van slechts 8 ton. Dat past bij de perceelgrootte, grondsoort en opslagcapaciteit van Ruuds bedrijf. Twee trekkers van 100 pk en één van 40 pk voeren al het werk uit. "Deze aanpak is niet alleen efficiënt, maar ook gunstig voor het behoud van de bodemkwaliteit. Daar ben ik heel zuinig op. Over een heel aantal jaren wil ik ook nog mijn gewassen kunnen telen."

"We zijn ook steeds meer bezig met duurzame gewasbescherming. Eigenlijk wil ik graag een Ecorobotix spotsprayer gebruiken voor de onkruidbestrijding. Ik denk dat dit de toekomst is. We blijven gangbaar telen, maar met minder gewasbeschermingsmiddelen. Als er goede alternatieven zijn voor de chemische middelen, ben ik iemand die dat absoluut wil proberen. We werken bijvoorbeeld ook met bio-stimulanten. Daar doen we ook een aantal proeven mee. Ik ben iemand die vooruit kijkt wat betreft het gebruik van kunstmest. We gaan het komende jaar alles vloeibaar doen. Ik wil zo graag het rendement verhogen. Verder denk ik dat ik met gerichte plaatsspecifieke bemesting stress in planten kan voorkomen. Daar is nog meer winst te behalen. Naar mijn idee moeten we veel meer naar gewasniveau toe. We moeten veel meer monsters nemen in het seizoen om een goede kwaliteit te behalen."

Resistentiemanagement een uitdaging
"Ik maak me zorgen over het steeds krapper wordende middelenpakket, vooral bij de schimmelbestrijders. Met name in intensieve teeltgebieden. Resistentiemanagement wordt een uitdaging, zoals we vorig jaar hebben gezien met phytophthora in de aardappelen. De luchtondersteuning van de spuit zorgt voor ideale bedekking, maar ik ben bezorgd over de snelheid waarmee bepaalde stoffen verdwijnen. En de mate en snelheid waarin nieuwe veelal groene middelen worden toegelaten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Gewastour Peter Holster

'Altijd op zoek naar nieuwe inzichten in uienteelt'

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden