RR

Gewastour Reinder Hogenhout

'Geen kansen laten liggen in uienverkoop door het ras'

8 April 2024 - Redactie Boerenbusiness

Het juiste ras vormt de basis in de uienteelt en zegt veel over de bewaarstrategie van een uienteler. Dat is ook goed terug te zien in de rassenkeuze bij Reinder Hogenhout, deelnemer van de Boerenbusiness Gewastour. Dat zijn echte langbewaarders: "We willen niet het gevoel hebben dat de uien weg 'moeten' en dat we daarmee kansen in de markt laten liggen." In de teelt wordt gebruik gemaakt van gecoate meststoffen.

Gedurende het groeiseizoen 2024 volgt de Boerenbusiness Gewastour weer tien percelen met uien. Van het zaaien tot de oogst nemen de deelnemende akkerbouwers ons mee in de teelt en beslissingen die zij nemen gedurende het seizoen. In deze serie interviews maken we iedere keer kennis met één teler, zijn bedrijf, visie en strategie. In dit deel Reinder Hogenhout uit het Friese Kimswerd, een bekend gezicht in de Gewastour uien.

Omschrijving akkerbouwbedrijf Hogenhout

Het bedrijf van Reinder Hogenhout en zijn ouders bestaat uit in totaal 100 hectare akkerbouwgrond, verdeeld over een derde deel tafelaardappelen, een derde deel uien, bieten en winterpeen, en een derde deel graan. De hoofdteelt van het akkerbouwbedrijf is tafelaardappelen, tevens de voorvrucht van zijn uien. Naast het akkerbouwbedrijf hebben zij een handel en adviseringsbedrijf in gewasbescherming, meststoffen en zaaizaad en begin 2024 namen ze de gewasbeschermingstak van een lokaal loonbedrijf over. "Alle beslissingen binnen onze drie bedrijven hebben invloed op elkaar en het combineren daarvan levert voordelen op."

Dit jaar omvat het bouwplan ongeveer 10 hectare uien, waarvan een derde deel rood (Red Ray) is en tweederde deel geel (Hyroad). "Bij het kiezen van uienrassen gaan we vaak voor lang bewaarbare rassen van hoge kwaliteit" vertelt Reinder. "We zijn echte langbewaarders. We willen niet het gevoel hebben dat de uien weg 'moeten' en dat we daarmee marktkansen laten liggen."

Om de ui, vanwege het veranderende klimaat, zo snel mogelijk boven de grond te krijgen, gebruikt Hogenhout sinds vier jaar geprimed zaad. "Je wilt de uien boven hebben voordat er korstvorming ontstaat. Daarnaast wordt onkruidbestrijding steeds uitdagender, dus we willen dat de ui zo geleidelijk mogelijk opkomt. We zien een positieve uitwerking op de ui wat betreft de egale opkomst door deze aanpak met geprimed zaaizaad."

Op dit moment zaait Hogenhout 8 rijen op een bed van 1,50 meter, in een vier keer twee rijen systeem. "Deze zaaimethode is niet erg gebruikelijk in onze regio, maar deze aanpak zorgt voor grove, ronde uien zonder concessies te doen aan de zaaizaadhoeveelheid of de aantallen." Hogenhout heeft sinds drie jaar een eigen zaaimachine.

Gewasbescherming
Hogenhout streeft naar een vooruitstrevende benadering van gewasbescherming. "Insecticiden kunnen tot nul worden teruggebracht door het gebruik van groene gewasbeschermingsmiddelen" zegt hij. Dit is nu standaard op zijn bedrijf geworden. "Ook op het gebied van ziekte- en onkruidbestrijding zijn er veel mogelijkheden met groenere gewasbeschermingsmiddelen. Ik probeer het gebruik van contactherbiciden tot een minimum te beperken."

Wel is Hogenhout ervan overtuigd dat er altijd een rol zal zijn voor chemische gewasbescherming. "Ik denk voortdurend aan de toekomst. Ik ben namelijk bang dat we bepaalde actieve stoffen gaan verliezen. Daarom voer ik proeven uit met mechanische onkruidbestrijding en spotspraying in de uien. Alles verandert snel op het gebied van gewasbescherming, sneller dan wij denken".

90% van het succes ligt aan de basis
Hogenhout vertelt over zijn bemestingsplan: "Ik gebruik een fosfaatgranulaat tijdens het zaaien in de rij en een gecoate ureum meststof bij het kopeggen. Daarnaast maak ik gebruik van een kalimeststof, die geleidelijk aan vrijkomt gedurende het groeiseizoen. Mijn streven is om naast deze basisbemesting zo min mogelijk of niet meer bij te strooien. Ik geloof er namelijk in dat 90% van het succes aan de basis ligt. Als ik toch nog een extra bemesting geef, doe ik dit meestal via het blad, samen met ziektebestrijding of een andere bespuiting. Ik vind dit de mooiste manier om de uien te laten groeien. Hoewel de uien bij ons trager groeien dan gemiddeld, halen we uiteindelijk altijd met tevredenheid de eindstreep. Dit komt voornamelijk door de toepassing van een gecoate ureum meststof."

Druppelirrigatie
Hogenhout legt uit dat hij voor de helft van zijn uien gebruik maakt van druppelirrigatie maar, alleen wanneer het echt nodig is. "Gewoonlijk is er tijdens de eerste helft van het seizoen nog voldoende vocht in de grond. "Dat kleine uitje heeft niet veel nodig, je moet hem niet te veel verwennen. Wat betreft de waterkwaliteit: Bij ons wordt in de winter weinig doorgespoeld en loopt de EC op tot 2,5/3. In de zomer wordt er volop doorgespoeld vanuit het IJsselmeer en kunnen we altijd bij de 1 tot 1,5 blijven. We hebben hier prachtig water om te beregenen. Middels ons druppelirrigatiesysteem kunnen we een tiende water en brandstof gebruiken ten opzichte van wat een regenhaspel aan water gebruikt."

Uitdagingen
Telers worden geconfronteerd met tal van uitdagingen door het wegvallen van chemische middelen. Ze worden uitgedaagd om op zoek te gaan naar werkzame en betaalbare oplossingen," zegt Reinder. Een mogelijke oplossing zou zijn om telers meer mogelijkheden te bieden voor onderzoek en proeven op het gebied van milieuvriendelijke gewasbescherming. "Als telers gestimuleerd zouden worden om nieuwe, groenere gewasbeschermingsmiddelen uit te proberen, zou dat drempelverlagend kunnen werken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Gewastour Peter Holster

'Altijd op zoek naar nieuwe inzichten in uienteelt'

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden