DCA Rentemarkt Inside

Aantal nieuwe banen blijft groeien in de VS

7 November 2014 - Edin Mujagic

Amerikaanse arbeidsmarkt blijft zich prima ontwikkelen. Wat betekent dat voor het beleid van de Fed?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze cijfers wijzen erop dat de Amerikaanse arbeidsmarkt gezond groeit wat weer goed nieuws is voor de houdbaarheid van het economisch herstel in de VS. Dit is zeker nu goed nieuws omdat buiten de VS juist sprake is van economische afkoeling. In China is de groei in vijf jaar tijd niet zo laag geweest als in het afgelopen kwartaal en in eurozone slaagt de economie er niet in groeitempo op te voeren.

5,8

procent

is de werkloosheid is de VS in oktober geweest, iets lager dan een maand eerder

Dé vraag is wat dit allemaal betekent voor het beleid van de Fed, meer specifiek voor de vraag of de Fed op basis van deze cijfers later of eerder dan verwacht de officiële rente zal verhogen. Kijken we naar de ontwikkeling van de werkloosheid en het aantal nieuwe banen per maand, dan lijkt de conclusie te zijn dat de Fed eerder dan verwacht de rente zal verhogen. Immers, de werkloosheid zakt en dat was nou net wat de Fed al maandenlang aangeeft als doorslaggevend voor het rentebesluit.

Er is echter nog een stuk informatie uit de arbeidsmarkt waar de Fed naar kijkt en dat cijfer pleit er juist voor dat de Fed de rente voorlopig gewoon met rust laat. Ik heb het over de stijging van de lonen in de VS.

Als de lonen hard zouden stijgen, zou dat binnen afzienbare termijn tot stijgende inflatie kunnen leiden omdat bedrijven de loonkosten zien stijgen en die vervolgens doorberekenen aan de consumenten. Omdat de inflatie in de VS op circa 1,5 procent te vinden is en de Fed mikt op 2 á 2,5 procent inflatie per jaar, zou een snellere stijging van de prijzen  al snel te hoog kunnen zijn voor de centrale bank. De manier stijgende inflatie de kop in te drukken is de rente te verhogen.

De loonstijging in de VS is echter niet bepaald aan de hoge kant. In oktober lagen de lonen 2 procent boven het niveau uit september. Dat is een aanmerkelijk lagere loonstijging dan vóór de crisis. Het is ook geen stijging waarbij de alarmbellen over inflatiedreiging afgaan maar is wél voldoende hoog om de economische groei te stimuleren. Bij 2 procent loonstijging zien Amerikaanse werknemers namelijk hun inkomen harder toenemen dan de prijzen, wat betekent dat hun koopkracht stijgt en ze meer kunnen besteden.

Al met al geven deze arbeidsmarktcijfers uit de VS van vandaag geen reden te verwachten dat de Fed eerder dan beleggers denken (dat is eind 2015) de rente zal verhogen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden