Peen

peen peenoogst

Analyse Peen

Donkere lucht boven peen wil nog niet opklaren

Aanbod van matige peen die weg moet hangt als een grauwe sluier boven de peenmarkt. Samen met een matige export helpt dat de stemming niet. Dat wil niet zeggen dat er later in het seizoen geen opleving komt; maar eerst hierdoorheen.
Vrijdag 12:40 uur
akkerbouw peen

Analyse biologisch

Op biologische peenmarkt waait een andere wind

Het gaat momenteel net even wat stroever op de biologische peenmarkt dan de afgelopen maanden. Het verschil in kwaliteit, dat behoorlijk uiteenloopt, blijft het belangrijkste onderwerp. Op termijn zijn er genoeg kansen voor goede peen. De biologische tafelaardappel- en gele uienmarkt blijft stabiel.
Woensdag 15:00 uur
peen

Analyse Peen

Vraag naar peen zakt terug door matige export

Taai, stroef, stug, stroperig allemaal termen die voorbij kwamen om de peenmarkt te duiden deze week. Kopers en verkopers weten gewoon niet bij elkaar te komen. Het resultaat is dat er in de praktijk heel weinig wordt verhandeld.
16 Februari 2024
peen

Analyse Peen

Telers met goede peen houden de deur dicht

Tussen vragen en krijgen wil nog weleens een verschilletje zitten. Dat hoort bij het onderhandelingsspel. Tussen wat sommige telers vragen voor peen en wat spoelers willen betalen is geen sprake van een verschilletje maar van een gapend gat. Wie gaat naar wie toe bewegen?
2 Februari 2024
peen

Analyse Peen

Wordt enthousiasme teler over peenmarkt beloond?

Kwaliteit blijft toch wel het thema op de peenmarkt. Het zijn vooral spoelers bezorgd zijn om de kwaliteit en nog belangrijker bewaarbaarheid van de peen. Sommige telers zijn bijna overmoedig geworden denken en schroeven de vraagprijs haast met de dag op. Het zijn haast twee parallelle werkelijkheden waarin kopers en verkopers leven.
26 Januari 2024
peen gele peen

Analyse Peen

Lastig om vraag en aanbod van peen samen te brengen

Tussen de peen die aangeboden wordt en de peen waar kopers naar op zoek zijn zit nogal een gat. Peen die beschikbaar komt zijn vooral de partijen die niet meer te houden zijn in de bewaring. Verwerkers zoeken juist naar de betere partijen.
12 Januari 2024
peen foodbusiness

Analyse Peen

Het kan werkelijk al kanten heen op de peenmarkt

De eerste week van het nieuwe jaar laat geen trendbreuk zien op de peenmarkt. Telers zetten hoog in en spoelers zijn weinig bereid daarin mee te gaan. De bewaarbaarheid van peen is wel een punt van aandacht. Daar vergissen sommigen zich behoorlijk in.
5 Januari 2024
akkerbouw peen

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

In de dagen tussen kerst en nieuwjaar gebeurt er doorgaans niet veel op de agrarische markten. Peen is daarop dit jaar geen uitzondering. Verschillende spoelers draaien of op minimale bezetting of zijn helemaal dicht. Telers hebben de moeizame oogst nog vers in het geheugen en zijn nog niet erg geneigd te verkopen.
29 December 2023
peen

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

De week voor kerst is het weleens drukker geweest voor spoelers. Dat komt grotendeels omdat de kopers uit Oost-Europa zich wat meer gedeisd houden. Hoe dan ook, telers trekken zich daar weinig van aan.
22 December 2023
peen peenoogst

Analyse peen

Laatste loodjes op het land, peenafzet loopt terug

De strijd in het veld om de laatste peen is ook deze week nog aan de gang. Dit zorgt weer voor wat werkvoorraad bij de spoelers. Maar waar de afzet vorige week nog prima liep, is het nu allemaal wat minder. De stemming onder de telers blijft echter goed.
15 December 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Het is worstelen om de laatste peen te rooien

Worstelen en hopen dat de peen nog een beetje fatsoenlijk boven komt. Wat dat betreft is er in de omstandigheden bij de oogst niet veel veranderd. Op de markt is wel wat rumoer. Oost-Europese kopers dienen zich aan en dat helpt de stemming in de hele peenketen.
8 December 2023
peen

Analyse Peen

Langzaam maar zeker wordt de strijd gestreden

Het is een hele strijd, maar beetje bij beetje komt de peen uit de grond. Tot veel aanbod leidt dat overigens nog niet direct. Deze week is er wel wat meer vraag naar gespoelde peen en dat zorgt voor reuring ondanks dat er weinig op de boer wordt gekocht.
1 December 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Tussen de buien door toch weer wat peen geoogst

Een kleine pauze van een paar dagen tussen de buien door maakt dat de rooier weer even uit de schuur kon. Voor drukte in de handel zorgt dat overigens niet. Telers vragen best geld voor de peen, maar lang niet alle afnemers willen daar in mee.
24 November 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Weinig rooibare dagen peen zetten de toon in handel

Het is nat. Dat is geen nieuws, maar dat blijft wel het gesprek van de dag in peentelend en akkerbouwend Nederland. Op een spaarzame droge dag als vandaag (vrijdag 17 november) is het dan ook gelijk alle hens aan dek.
17 November 2023
nat bodem

Analyse Peen

Oogst bewaarpeen tot op heden: nat, natter, natst

Droge dagen zijn een zeldzaamheid deze herfst. Daar komt als we de weerberichten mogen geloven de komende week nog geen verandering in. Voor zowel telers als spoelers is deze herfst een hele beproeving.
10 November 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Regen druppelt langzaam door in de peenmarkt

Het weer is ook op de peenmarkt het gesprek van de dag. In tegenstelling tot aardappelen is met het rooien van bewaarpeen nog maar net een beginnetje gemaakt. En als de weerberichten uitkomen dan duurt het nog wel even voor er slagen gemaakt kunnen worden.
3 November 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

Wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden