Suiker

suikerbieten

Analyse Suiker

Suikerfabrieken EU verhogen bietenprijs weer

De prijzen die telers voor bieten vangen in Europa worden steeds zoeter. Dat terwijl er al flinke prijsstijgingen zijn geweest dit seizoen. Wat betreft de oogst van de bieten verloopt het in Nederland op rolletjes.
Donderdag 13:00 uur
suiker euro

Analyse suiker

Suikerprijs vindt opnieuw de weg omhoog

De suikerprijs profiteert momenteel van een lagere suikerproductie op verschillende continenten en heeft de weg naar boven ingezet. Daarnaast is het wereldwijde suikeraanbod verder onder druk komen te staan door het exportquotum in India. In Frankrijk wordt de bietenoogst opnieuw lager ingeschat.
10 November 2022
suikerbieten bietenoogst Agrifoto

Nieuws suikerbieten

Suikerbietverwerking op 35%, suikergehalte stabiel

De suikerbietenoogst verloopt dit jaar zeer vlot met goede cijfers. Inmiddels is ruim 35% van het geplande bietenvolume al verwerkt en het suikergehalte is redelijk stabiel de afgelopen weken. Voor het huidige seizoen is het perspectief voor de bietenprijs verbeterd.
4 November 2022

Interview Dirk de Lugt

‘52 euro wordt de bodem voor bietenprijs 2022’

Het rendement van de suikerbietenteelt ligt bij menig teler onder het vergrootglas, zeker nu de kostprijs van de teelt stijgt. Dirk de Lugt, voorzitter van coöperatie Royal Cosun, praat met Niels van der Boom over de ontwikkelingen op de suikermarkt, in het bietenteelt, het rendement en de bietenprijs. 
2 November 2022
suikerbieten bietenoogst

Nieuws suikerbieten

CBS: Bovengemiddelde suikerbietenoogst in 2022

De totale opbrengst van suikerbieten in Nederland ligt dit jaar ruim boven het langjarig gemiddelde. Zo wordt de opbrengst dit jaar 8,7% hoger geschat dan 2021. Een puike hectareopbrengst is daarvoor de reden.
28 Oktober 2022
suikerbieten frankrijk

Analyse suiker

Suikerbietenopbrengst Europa zo slecht nog niet

De oogst van suikerbieten in zowel Europa als in de Verenigde staten is in volle gang. De opbrengsten zijn zo slecht nog niet ondanks de droogte. De uitbetalingsprijs is daarentegen wel goed, zoals bij de Franse suikergigant Tereos. De suikermarkt bevind zich momenteel wat lager.
27 Oktober 2022
suikerbieten bietenoogst Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Suikergehalte neemt toe en is bovengemiddeld

Het suikergehalte is toegenomen in de 4e week van de suikerbietencampagne en komt uit op 16,4%. Het tarrapercentage blijft gelijk vergeleken vorige week meldt Cosun Beet Company.
14 Oktober 2022
suiker euro

Analyse suiker

Suikerprijs loopt weer op door lagere productiecijfers

De wereldwijde suikeropbrengsten bepalen de koers van de suikernotering op dit moment, welke mogelijk nog minder zijn dan eerder werd verwacht. Daarnaast leidde het tekort aan diesel voor problemen in de Europese suikerproductie.
13 Oktober 2022
suikerbieten bietenoogst

Analyse Suiker

Veel tonnen bieten, suiker valt wat tegen

De suikernoteringen laten een wisselend beeld zien. In Londen staat de prijs licht onder druk terwijl in New York de koers in de lift zit. Analisten kijken naar twee belangrijke ontwikkelingen die de markt beide een andere richting op duwen.
30 September 2022
droogte suikerbieten

Analyse Suiker

Suikeroogst EU lijdt onder droogte en energiemarkt

Europees gezien zet de droogte een behoorlijke rem op de groei van suikerbieten. In Nederland is de verwachting nog wel dat er een bovengemiddelde suikeropbrengst zal komen, maar de verwachte topopbrengst zal waarschijnlijk toch uitblijven. Ook de energiemarkt is straks van invloed op de suikerproductie.
1 September 2022
akkerbouw suikerbieten suiker bietenhoop bietenbewaring

Nieuws Suiker

Nordzucker rekent op kleinere bietenoogst

De Duitse suikerfabrikant Nordzucker gaat er vanuit dat de bietenoogst dit seizoen kleiner uitvalt dan een jaar eerder. De droogte in Europa is daarvan de belangrijkste oorzaak, zo heeft het bedrijf voor aanvang van de campagne - die op 3 september start - bekend gemaakt.
29 Augustus 2022
suikerbieten

Nieuws Suikerbieten

Cosun rekent op 'sterk verbeterde' bietenprijs

Cosun verwacht dat de bietenprijs over het lopende campagnejaar 2022 zo'n 20 tot 30% hoger ligt dan over het vorige jaar 2022. Daarmee compenseert de bietenprijs volgens het coöperatief voedingsconcern de kostenstijgingen in de teelt. Cosun meldt daarbij dat de aangesloten leden-telers voor het komende jaar meer suikerbieten kunnen inzaaien.
26 Augustus 2022
suikerbieten bietenoogst

Analyse Suiker

Franse suikergigant rekent op krimp van de bietenteelt

De suikermarkt laat een ligt herstel zien na de forse daling die half juli werd ingezet. De vraag naar ethanol speelt daarbij een belangrijke rol. Het Franse suikerbedrijf Tereos kwam vandaag met een opmerkelijke opbrengstprognose voor de Franse bietenoogst. De totale oogst valt overigens wel lager uit volgens het bedrijf en dat vraagt om aanpassingen in de strategie.
5 Augustus 2022
aardappelen akkerbouw aardappelperceel

Nieuws Prognose CBS

Aardappelareaal fors hoger, veel minder zaaiuien

De Nederlandse akkerbouwers hebben dit jaar flink geschoven in de bouwplannen met de gewassen. Zo daalt het areaal zaaiuien flink, terwijl juist veel meer consumptieaardappelen zijn gepoot. Ook is veel minder peen ingezaaid. Het areaal granen als tarwe en gerst is dit jaar stevig toegenomen.
30 Juni 2022
suikerbieten

Nieuws Suikerbieten

Cosun sleutelt aan opzet van bietenprijs

Cosun gaat de calculatie van de jaarlijkse bietenprijs aan de aangesloten leden-telers vanaf dit jaar aanpassen. Hiermee hoopt het coöperatieve concern dat de hoogte van de bietenprijs beter aansluit op de actuele ontwikkelingen op de suikermarkt. Over de oogst van dit jaar kan dat, gelet op de huidige ontwikkelingen op de mondiale suikermarkt, dan een hogere bietenprijs inhouden. 
30 Juni 2022
suiker

Analyse Suiker

Suikerbieten staan er in Europa bovengemiddeld op

India pakte gisteren 24 mei groots uit met het bekend maken van een exportverbod op suiker. Dat kan een nieuwe dimensie toevoegen aan de suikerprijs, die momenteel de weg naar boven weer heeft ingezet. Verder werd duidelijk dat de suikerbieten in Europa er bovengemiddeld op staan zo vlak na de zaai.
25 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief