Suiker

suikerbieten bietenoogst

Analyse suiker

Ook buiten Nederland valt suikergehalte bieten tegen

Net als in Nederland beëindigen steeds meer Europese landen deze maand de bietencampagne. Zij constateren veelal hetzelfde: een lager suikergehalte en wisselende opbrengsten door een groeiseizoen met extremen. Op de termijnmarkt staat de suikerprijs wat onder druk, ondanks onder gemiddelde suikerrietoogsten in Azië.
Dinsdag 17:05 uur
Sudzucker Suedzucker

Analyse Suiker

Südzucker vaart wel bij hoge suikerprijs

De Duitse suikergigant Südzucker zag de omzet in de eerste drie kwartalen van boekjaar 2023/24 met bijna 10% stijgen. Die omzetstijging komt grotendeels voor rekening van de suikerdivisie van het bedrijf. Bij de divisie CropEnergies viel het resultaat juist tegen.
11 Januari 2024
suikerbieten bietenoogst

Analyse Suiker

Alles uit de kast gehaald om laatste bieten te rooien

Op de wereldmarkt zit suiker in de lift. Dat komt vooral door tegenvallers in India. In Nederland is het ook nog een hele uitdaging om de laatste bieten gerooid te krijgen. Met vorst in het vooruitzicht zijn afgelopen dagen ook minder conventionele middelen uit de kast gehaald.
9 Januari 2024
suiker euro

Analyse suiker

Onrust om sterke toename suikerexport van Oekraïne

De sterk gestegen suikerexport van Oekraïne naar Europa leidt tot enige onrust bij Oost-Europese suikerbietentelers en suikerproducenten. De grote volumes beïnvloeden de regionale suikerprijzen, maar kan ook Europees gezien de huidige hoge prijzen drukken. Europa moet echter suiker importeren om aan haar vraag te voldoen. 
27 December 2023
suiker euro

Analyse suiker

Suikermarkt slaat na lange tijd andere weg in

De suikermarkt kon zich de afgelopen maanden moeilijk losmaken van het krappe aanbod en de zorgen over een suikertekort, maar slaat nu een andere weg in. De termijnmarkten in Londen en New York zijn sinds eind november fors gedaald. De goede Braziliaanse suikerproductie en -export laten zich met name gelden. Maar ook India is van invloed met een drastisch besluit. Op de Europese spotmarkt blijven de prijzen stabiel.
12 December 2023
suikerunie Cosun

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Cosun Beet Company draait dit seizoen zijn eerste volwaardige campagne met biologisch geteelde suikerbieten. Dit wordt gedaan op de fabriek in het Noord-Duitse Anklam. Al vijf jaar lang experimenteert de coöperatie met de teelt en productie van biologische suiker. De marktperspectieven zijn goed, zo zegt Cosun tegen Duitse media.
1 December 2023
suikerbieten bietenhoop

Analyse suiker

Suikermarkt in evenwicht, bietenoogst een flinke kluif

De suikermarkt blijft in de ban van een mondiaal suikertekort en tegelijkertijd een bovengemiddelde suikerproductie in Brazilië. Deze wegen tegen elkaar op wat resulteert in een redelijk stabiele koers. De bietenoogst in West-Europa blijft ondertussen moeizaam verlopen en nu maakt ook de vorst zijn intrede.
28 November 2023
export brazilie Scheepvaart

Analyse suiker

Vertraagde export houdt hoge suikerprijs in de benen

Een forse vertraging van de Braziliaanse suikerexport zorgt ervoor dat de prijs van witte suiker in de buurt van het hoogste punt in twaalf jaar tijd blijft. Daarnaast nemen de zorgen over de beschikbaarheid van de zoetstof toe in Aziatische landen. In West-Europa vertraagt de aanhoudende neerslag de bietenoogst en staat de verwerking van de Franse suikerfabrieken op een lager pitje door een lagere aanvoer.
14 November 2023
regen nat

Analyse Akkerbouw

Seizoen 2023 eindigt zoals het begon: veel te nat

De natte start van het huidige groeiseizoen krijgt in de herfstmaanden een vervolg in dezelfde stijl. Na een uiterst natte oktober begint november ook op deze voet. Dat knelt bij de oogst van aardappelen, die nog lang niet overal achter de planken zitten. De peen- en witlofoogst moet nog praktisch helemaal gebeuren. Het werkplezier is er voor de meeste akkerbouwers wel even af en de stemming wordt er niet positiever op.
3 November 2023
suikerbieten bietenoogst

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Suikerbietentelers in Engeland zijn niet blij met het contract dat British Sugar ze voor campagne 2024/25 heeft voorgeschoteld. Maandenlang overlegt belangenbehartiger NFU al met de enige Britse bietverwerker, maar zonder enig resultaat. Reden voor British Sugar om het dan maar zonder steun te proberen.
2 November 2023
suiker euro

Analyse suiker

Suikerprijs veert op na eerdere prijsdaling

Aanhoudende zorgen over de beschikbaarheid van suiker leiden tot een flink herstel termijnmarkt. Dit na de forse daling begin oktober. De Europese bietenoogst loopt ondertussen 'gewoontjes' door. Daarnaast kan Oekraïne met een bovengemiddelde suikerbietenopbrengst Europa komend jaar voorzien van extra suiker.
17 Oktober 2023
suiker euro

Analyse suiker

Europese suikerprijs heeft maximum wel bereikt

De suikerbietenoogst van 2023 komt al aardig op stoom en zorgen met de huidige suikerprijzen in Europa voor een behoorlijk zoet saldo per hectare. De prijzen zijn inmiddels gestabiliseerd op een zeer hoog niveau. De suikerkoers op de termijnmarkt noteert daarentegen sinds een kleine twee weken forse verliezen na het bereiken van het hoogste punt in ruim twaalf jaar.
3 Oktober 2023
suikerbieten bietenoogst

Nieuws suikerbieten

Start bietenverwerking hapert, lager suikergehalte

De suikerbietencampagne is dit jaar minder zoet gestart maar verloopt wel vlot en goed door de gunstige rooiomstandigheden. Dat geldt niet helemaal voor de bietenverwerking, dat in beide fabrieken van Cosun Beet Company vertraging opliep.
28 September 2023
suikerbieten belgie

Analyse Suiker

Groeizaam weer doet Europese suikerbieten goed

De suikerbieten in Europa hebben geprofiteerd van het groeizame weer de afgelopen weken waardoor de opbrengst afstevent op het langjarig gemiddelde met een kleine plus. Ook het termijnmarkt contract suiker in Londen noteert de laatste weken weer een plus.
19 September 2023
suikerbieten bietencampagne

Nieuws Suiker

Franse suikerfabriek wil geen areaaluitbreiding

De Duitse suikerfabriek Südzucker wil niet dat telers voor de Franse dochter Saint Louis Sucre (SLS) het bietenareaal volgend seizoen uitbreiden. De suikerproducent is namelijk bang voor stevige concurrentie op de Europese suikermarkt vanuit Oekraïne. Dat blijkt uit een brief die is ingezien door Reuters.
14 September 2023
suikerbieten bietenoogst

Nieuws Suikerbieten

Bietencampagne 2023 start vroeg, maar minder zoet

In veel Europese landen zijn de kalkovens weer ontbrand, de rooimachines gestart en de bietenstroom op gang gekomen. Opnieuw kan de Europese bietsuikeroogst niet voldoen aan de vraag, zo is de verwachting. Een moeilijk groeiseizoen speelt ook de biet- en suikeropbrengsten parten.
12 September 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox