Beleidsmakers machteloos

Zeer grote kans op mondiale recessie in 2015

10 November 2014 - Edin Mujagic - 1 reactie

 Jerome Levy Forecasting Center . Dat bedrijf uit de Amerikaanse staat New York heeft een angstaanjagend goede historie met het voorspellen van economische rampen. In februari 2007 voorspelden de experts ervan problemen in de Amerikaanse huizenmarkt en waarschuwden dat de gevolgen in nagenoeg alle financiële markten voelbaar zouden zijn, meldt het persbureau Bloomberg. Inmiddels weten we dat die voorspelling inderdaad uitgekomen is.  Jerome Levy, de naamgever van het bedrijf, was een econoom die in 1929 de aandelenkrach aan zag komen. Het New Yorkse bedrijf wordt geleid door zijn kleinzoon.

Wat de analisten van de Jerome Levy Forecasting Center nu melden, is zorgwekkend, zeker gegeven de historie van het bedrijf op het gebied van economische voorspellingen. Het bedrijf zegt namelijk dat de kans op een recessie in de wereld volgend jaar 65 procent is.

65

procent

is de kans op een mondiale recessie in 2015

Deze voorspelling staat haaks op voorspellingen van bijna alle banken en instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie. Die zien de wereldeconomie en de economieën in de VS en de eurozone volgend jaar groeien.

Economen van Jerome Levy stellen dat de ontwikkelde economieën nog steeds ongezonde balansen hebben om in bedrijfstermen te spreken, wat ze kwetsbaar maakt voor tegenslagen. Tegelijkertijd hebben beleidsmakers zoals de centrale banken, weinig ruimte in geval van nood te helpen. Toen de huidige crisis losbarstte, konden de centrale banken zoals de Europese Centrale Bank en de Fed nog hun officiële rentes fors verlagen. Inmiddels liggen hun rentes echter op (nagenoeg) 0 procent.

Ondanks zijn goede reputatie als het op voorspellen van economische groei aankomt, is het niet zo dat álle voorspellingen van het bedrijf zijn uitgekomen. Maar de ervaringen uit het verleden zorgen er wel voor dat deze voorspelling extra aandacht krijgt en misschien door velen toch iets meer serieus wordt genomen dan veel andere voorspellingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

recessie
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
zeker 11 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/rentemarkt/artikel/10860503/Zeer-grote-kans-op-mondiale-recessie-in-2015]Zeer grote kans op mondiale recessie in 2015[/url]
Is geen nieuws, alleen wanneer het gebeurd is nog afwachten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden