Beleggers verliezen angst

Franse verkiezingsuitslag geeft euro een boost

24 April 2017 - 1 reactie

De Franse verkiezingen naderen hun ontknoping. Gisteren, 23 april, is bekend geworden dat of de extreemrechtse Marine le Pen of Emmanuel Macron op links de macht naar zich toetrekt. Als Macron gekozen wordt, kan de Euro/Dollar koers snel richting de 1,15 euro uitbreken.

Naar aanleiding van de verkiezingsuitslag won de euro afgelopen nacht flink aan waarde en steeg ruim 1 procent ten opzichte van de dollar naar 1,087 dollar. Eerder die nacht koerste de euro zelfs tot 1,094 dollar. Maandenlang bewoog de koers tussen de 1,05 aan de onderkant en de 1,08 aan de bovenkant. De reden voor de stijging van de euro, is de Franse verkiezingsuitslag. De peilingen voorspellen namelijk dat Macron op 7 mei de eindoverwinning binnen gaat slepen.

Frexit is zo goed als uitgesloten

Daarmee lijkt een Frexit, een vertrek van Frankrijk uit de eurozone, verder weg dan eerder werd gevreesd. Een ander scenario was dat Le Pen en de communistische Mélenchon door zouden gaan naar de tweede ronde. In dat geval was de euro waarschijnlijk sterk in waarde gedaald.

Euro/dollar naar 1,15?
Volgens analisten, van zakenbank Nomura, is een opmars van 1,15 dollar per euro mogelijk, mits Macron daadwerkelijk wordt gekozen. Volgens de bank is de kans op een extreem-rechtse regering fors afgenomen. Daarmee wordt verwacht dat de risicopremies, ten aanzien van de euro en Franse obligaties, verdwijnen.

De euro kan vandaag richting de 1,09 dollar stijgen, om vervolgens op zoek te gaan naar de 1,15 dollar. Vanwege de angst voor het rechtspopulisme heeft de euro lange tijd ondergewaardeerd gestaan. Ook een hogere inflatie, de goede economische cijfers en een minder soepel beleid van de ECB kunnen de waarde van de euro een zet geven.

De Jesse Klaver van Frankrijk 

Wie is Macron?
De 39-jarige Macron wil met zijn nieuwe beweging 'En Marche!' de Franse economie hervormen. Hij zet vooral in op lastenverlichting voor bedrijven en werknemers. Ook wil Macron toe naar een kleinere overheid. Macron is pro-Europa en wil een nauwere Europese samenwerking. Hij is tevens voorstander van het Europees Monetair Fonds.

Nederlandse media noemen Emmanuel Macron gekscherend de Franse Jesse Klaver. Zijn partij wordt vergeleken met D66. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jpk 24 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/finance/artikel/10874247/Franse-verkiezingsuitslag-geeft-euro-een-boost-]Franse verkiezingsuitslag geeft euro een boost[/url]
Deze meneer is weer een profeet die brood eet
6mei is de uitslag bekend
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Rentebeleid ECB maakt euro steeds zwakker

Inside Economie

Rentebeleid ECB maakt euro steeds zwakker

Inflatie in de eurozone? Ja graag!

Opinie Joost Derks

Inflatie in de eurozone? Ja graag!

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief