Winst was al behaald

Zege Macron geeft euro geen tweede boost

8 Mei 2017

Wat in eerste instantie verwacht werd, is ook gebeurd. Emmanuel Macron is de nieuwe president van Frankrijk geworden. In een tweestrijd met Marine Le Pen ging Macron gisteren, 7 mei, met ruim 65 procent van de stemmen aan de haal. De valutamarkten nemen het nieuws ter kennisgeving aan.

De winst van Macron mag geen verassing heten. Na de voorverkiezingen, van 2 weken geleden, spraken de peilingen ruimschoots in zijn voordeel. Opvallend is dat de uitslag zelfs nog beter was, dan dat de peilingen aanvankelijk hadden voorspelt. Omdat de overwinning van Macron al min of meer vast stond, reageerde de euro afgelopen nacht nauwelijks op de einduitslag.

Overwinning Macron steunt euro, maar dollar blijft sterk 

Weerstand op 1,10 dollar
In de afgelopen weken heeft de euro namelijk al flink voorgesorteerd op de overwinning van Macron. In tegenstelling tot Le Pen, is Macron voorstander van een Europese munt. Het idee van Le Pen om de euro in te wisselen voor de frank, bestempelde Macron als onzinnig. Deze politieke insteek, steunt de euro. Met de overwinning van Macron binnen handbereik, is de euro/dollar koers in de afgelopen weken gestegen tot net iets onder de grens van 1,10 dollar. Dit is aanzienlijk hoger, dan de pariteit die werd voorspelt bij een overwinning van Le Pen.

Afgelopen week was de euro al de best presterende G10 valuta. De euro tikte vrijdag, in aanloop naar de tweede ronde van de Franse verkiezingen, het hoogste niveau in 6 maanden tijd aan (ten opzichte van de dollar op 1,0964 dollar). De grens van 1,10 dollar werd toen niet doorbroken. Ook vanochtend noteert de koers vooralsnog onder deze grens.

Dollarsterkte
De reden dat de euro/dollar koers op weerstand stuit, heeft te maken met de dollarsterkte. Volgens de Fed ligt de Amerikaanse inflatie dicht bij het gestelde doel. Daarbij daalde de werkloosheid in april met 0,2 procent. Analisten verwachten dat de Fed in juni opnieuw een renteverhoging doorvoert. Dat geeft wat meer de dollar steun. Voor de maanden daarna wordt gerekend met minimaal één renteverhoging, maar mogelijk volgt nog een tweede verhoging voor het einde van het jaar. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Rentebeleid ECB maakt euro steeds zwakker

Inside Economie

Rentebeleid ECB maakt euro steeds zwakker

Inflatie in de eurozone? Ja graag!

Opinie Joost Derks

Inflatie in de eurozone? Ja graag!

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief