Pijn voor spaarders

Rente te laag om inflatie en fiscus te verslaan

7 September 2017 - Kimberly Bakker

De inflatie in Nederland is in de maand augustus licht opgelopen. De gemiddelde prijsstijging lag op 1,4%, tegen 1,3% een maand eerder. In augustus 2016 was de inflatie, met 0,2%, nog bijna nihil. Dat meldt Business Insider donderdag 7 september. 

Bij het gemeten cijfer gaat het om de zogenoemde 'consumentenprijsindex', een mandje van goederen waarvan de prijsontwikkeling wordt gevolgd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) merkt op dat andere prijsindicatoren, zoals bijvoorbeeld huurprijzen, prijzen van koopwoningen en aandelenprijzen hierin niet zijn meegenomen.

De lichte toename van de stijging van consumentenprijzen kwam volgens het CBS vooral door prijsontwikkeling van kleding en autobrandstoffen. Die stegen op jaarbasis harder in prijs dan in de maand juli.

Hoogste variabele spaarrente bleef steken in 0,50%

Spaarders de klos bij hogere inflatie
Terwijl de inflatie in het afgelopen jaar is gestegen, zien spaarders de rentes nog niet meebewegen. De hoogste variabele spaarrente bleef in augustus 2017 steken op 0,50%, volgens gegevens van de site spaarinformatie.nl.

De inflatie was in de maand augustus hoger dan de hoogste variabele spaarrente, namelijk 0,9 procentpunt. Het spaargeld dat op vrij opneembare spaarrekeningen staat, wordt door de inflatie minder waard. Dit omdat de zogenoemde reële rente (de spaarrente minus de inflatie) negatief is.

De situatie voor spaarders is dramatisch, omdat ook de spaarrentes voor deposito’s waarbij het spaargeld langer vaststaat, laag zijn. Zo is de hoogste spaarrente voor geld dat 1,5 jaar vaststaat 0,65% en ook dan zit je nog met een negatieve reële rente. Pas als spaargeld minimaal 6 jaar vaststaat, is de spaarrente hoog genoeg om de prijsstijging te compenseren.

Belasting op vermogen
Daar komt de belasting op vermogen nog eens bij. Het startpunt voor spaargeld en beleggingen die in box 3 worden belast, is een vrijstelling van €25.000 per persoon. Vervolgens betaal je over het vermogen tot €100.000 (dus het bedrag van €75.000 dat boven de vrijstelling uitkomt) effectief 0,87% belasting. Over het bedrag tussen de €100.000 en €1 miljoen is de effectieve heffing 1,41% en boven de €1 miljoen wordt de heffing 1,65%.

Om vermogen dat onder de heffing in box 3 valt waardevast te houden, is bij een bedrag tussen de €25.000 en €100.000 een rendement van minimaal 2,27% nodig . Dat is met de huidige depositorentes voor sparen onhaalbaar.

Lees meer op Business Insider:
De inflatie in de eurozone stijgt, maar reken er niet op dat de ECB snel voor een hogere rente zorgt

Dit betekent de dure euro voor de benzineprijs, de spaarrente en je hypotheek

Bijna geen rente op je spaargeld bij de bank – bij Triodos vinden klanten dat niet erg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden