Inflatie

Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Zo zijn de economische vooruitzichten voor 2024

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2024 en wat verandert er op de valutamarkten? iBanFirst geeft haar verwachtingen over het nieuwe jaar in een outlook en valuta-expert Joost Derks licht deze bij presentator Eric de Lijster toe in de podcast Boerenbusiness Valuta.
18 November 2023
energie euro gas energieprijs

Nieuws Economie

Deflatie door flink lagere energieprijzen

In Nederland was er in oktober volgens de snelle raming van het CBS sprake van deflatie (-0,4%). Dit komt doordat de energieprijzen vergeleken met een jaar eerder flink gedaald zijn. Wordt energie buiten beschouwing gelaten dan is het inflatiecijfer 5,1% (in september 5,5%). 
31 Oktober 2023
Verenigde Staten

Opinie Han de Jong

Economie hobbelt niet vrolijk door bij hoge rente

De Nederlandse werkloosheid loopt iets op. De Chinese conjunctuurdata zijn beter dan verwacht en handelscijfers van enkele Aziatische landen bevestigen dit. De Amerikaanse cijfers schetsen grote tegenstelling. Maar ik houd mij mijn hart vast, want de forse stijging van de kapitaalmarktrente kan niet zonder gevolgen blijven.
20 Oktober 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Verhogen rente voorbij, lagere rente nog ver weg

De oorlog tussen Israël en Hamas maakt de Amerikaanse dollar alleen maar sterker, constateert Joost Derks in de podcast Boerenbusiness Valuta. De euro wordt er alleen maar zwakker op en euro/dollar lonkt zelfs naar pariteit. 'De Verenigde Staten presenteert boven verwachting, de eurozone juist onder verwachting.'
18 Oktober 2023
varkensvlees

Nieuws Varkens

'Varkensvlees door inflatie goedkoper alternatief'

Nederlanders hebben in 2022 minder vlees gegeten dan een jaar eerder en ook het minst sinds 2015. Gemiddeld bedroeg de consumptie vorig jaar 75 kilo. Dat is het karkasgewicht, de vuistregel is dat daarvan grofweg de helft echt gegeten wordt. in 2021 was de vleesconsumptie nog 76,1 kilo. Opvallend is dat de consumptie van varkensvlees gelijk bleef, terwijl rundvlees en vooral pluimveevlees minder werden gegeten. Volgens de Wageningen Economic Research (WUR) die het onderzoek deed in opdracht van Wakker Dier, is varkensvlees zich gedurende het 'inflatiejaar' 2022 meer gaan onderscheiden als een goedkoper alternatief.
4 Oktober 2023
energie gas energieprijs

Nieuws Economie

Energieprijzen duwen inflatie richting nul

De inflatie is in Nederland in september gezakt tot 0,2%. Dit komt vooral door de enorme daling van de energieprijzen. Ten opzichte van augustus daalden de prijzen met 0,4%. Voeding is nog steeds 10% duurder dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de snelle raming van het CBS.
29 September 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

De depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB) komt op het hoogste niveau ooit te staan. In de maandelijkse podcast Boerenbusiness Valuta vertelt Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, aan presentator Eric de Lijster dat de hogere rente en de nog altijd te hoge inflatie steeds meer pijn gaat doen. Zowel bij ondernemers als de consument.
15 September 2023
inflatie

Nieuws Economie

Inflatie laat dalende trend zien

De inflatie laat in Nederland een dalende trend zien. Nederland zat in juli precies op het gemiddelde inflatiecijfer van de eurozone. Maar waar dat cijfer gelijk blijft, duikt Nederland daar nu onder.
31 Augustus 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox