Inflatie

Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente blijft stijgen ondanks lonkende recessie'

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gekrompen, de consumptie loopt achteruit, de lonen stijgen, de rente loopt op en de inflatie is nog altijd te hoog. Voor ondernemers zijn het, los van de politieke risico's, op zijn zachts gezegd uitdagende tijden. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst geeft in Boerenbusiness Valuta aan presentator Eric de Lijster zijn mening over de huidige ontwikkelingen en blikt vooruit. Ligt een recessie op de loer en wat doet de rente volgende maand als de centrale banken weer vergaderen? 
19 Mei 2023
inflatie

Nieuws Economie

Inflatie neemt weer toe naar 5,2 procent

De inflatie is in april weer toegenomen en bedraagt volgens de eerste raming van het CBS 5,2%. In maart daalde de inflatie flink van 8% in februari naar 4,4%. De voedingsinflatie (die in maart 15% was) neemt wel af, maar is met 13,2% nog steeds hoog.
2 Mei 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Hogere rentes gaan echt effect hebben op economie'

De centrale banken in de Verenigde Staten, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk beheersen de inflatie nog altijd onvoldoende. Nieuwe renteverhogingen liggen begin mei daarom in het verschiet. Welke effecten dit gaat hebben op de economie en de koers van euro, dollar en pond, vertelt Joost Derks, valuta-expert van iBanFirst, in BB Valuta.
21 April 2023
zuivel supermarkt

Nieuws Financieel

Inflatie daalt naar 4,4,%, voeding blijft duur

De inflatie is in maart flink gedaald en uitgekomen op 4,4%. Daarmee is de prijsstijging op jaarbasis het laagst sinds zeventien maanden. Dat blijkt uit de eerste, snelle raming van het CBS. Het inflatiecijfer voor voeding neemt amper af.
31 Maart 2023
dollar

Opinie Han de Jong

Geen financiële crisis door vier cruciale verschillen

Er is geen groot gevaar van financiële instabiliteit op korte termijn. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat onverstoorbaar verder met het verhogen van de rente. Hoewel het Amerikaanse inflatiebeeld gunstiger is dan bij ons, gaat de Fed de komende week ook gewoon de rente verhogen. De Chinese economische bedrijvigheid herstelt, maar wel langzaam.
17 Maart 2023
supermarkt inflatie

Nieuws Inflatie

Inflatie stijgt weer, voeding 15,1 procent duurder

De inflatie is in februari weer opgelopen, naar 8%. In februari was de inflatie juist gedaald en uitgekomen op 7,6%. Voeding steeg de afgelopen maand opnieuw in prijs en was 15,1% duurder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de snelle inflatieraming van het CBS. De oplopende trend staat haaks op die van de eurozone in het geheel.
2 Maart 2023

BB TV Edin Mujagic

Banken worden in verlenen kredieten nog strenger

De banken in Nederland worden in de loop van het jaar nog strenger in het verlenen van kredieten aan het bedrijven. Daarbij gaat het rentetarief ook nog eens omhoog. Dit is het gevolg van de rentestappen die de Europese Centrale Bank (ECB) zet, zo zet Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, uiteen in een gesprek met Eric de Lijster op Foodbusiness TV. 
3 Februari 2023
supermarkt boodschappen voedselprijs

Nieuws CBS

Voeding wordt duurder, terwijl inflatie afneemt

De Nederlandse inflatie was in januari van dit jaar met 7,6% lager dan de inflatie van 9,6% in december 2022. Voeding steeg wel in prijs. In december was voeding 14% duurder dan een jaar eerder, de voedselinflatie liep afgelopen maand op tot 14,5%. Dit blijkt uit een eerste raming van het CBS.
1 Februari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox