Inflatie

supermarkt inflatie voedselprijs

Opinie Edin Mujagic

Hoe lang blijft de inflatie nog hoog?

De inflatie is in 2025 rondom het vurig gewenste niveau van 2%. Een werkloosheid die dit jaar klimt naar 4,6% (nog steeds zeer laag, historisch gezien) om in de jaren erna weer te dalen. Economische groei die de komende jaren tussen 1,5 en 2% per jaar uitkomt. En de Amerikaanse centrale bank (Fed) die de rente in 2024 én 25 behoorlijk kan kortwieken.
Gisteren 09:30 uur
export logistiek containers

Nieuws CBS-cijfers

Waarde stijgt, maar volume landbouwexport stagneert

De landbouwexport in 2022 lijkt op het eerste oog flink gegroeid te zijn, maar deze cijfers verdienen een nuance. Het afgezette volume laat namelijk een trendbreuk zien en stijgt niet verder. De fors hogere uitvoerwaarde komt vooral door de snel opgelopen prijzen van agrarische grondstoffen. Inflatie dus.
Dinsdag 12:05 uur
melkveebedrijf Verenigde Staten sneeuw

Opinie Han de Jong

Strenge winter vertroebelt beetje zicht op economie

De Nederlandse consumenten zijn voor de derde maand op rij iets minder pessimistisch. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de iets afnemende inflatie en onzekerheid. De Amerikaanse cijfers vallen tegen, maar dat ligt waarschijnlijk aan het strenge winterweer in december. De Chinese cijfers zijn iets beter dan verwacht, tijd om daar het Chinees Nieuwjaar te gaan vieren.
21 Januari 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Sterker wordende euro heeft rentewind in de zeilen

De euro klimt langzaam maar gestaag op ten opzichte van de dollar. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, verwacht dat de euro de komende tijd sterker gaat worden. Dat heeft allemaal te maken met het beleid van de centrale banken in de Verenigde Staten en de eurozone, zo vertelt Derks aan Eric de Lijster in de podcast Boerenbusiness Valuta. 'De euro heeft de rentewind in de zeilen.' Ook de ontwikkelingen in China met de yuan, in Japan met de yen en in het Verenigd Koninkrijk met het pond komen aan bod. 
20 Januari 2023
Christine Lagarde

Opinie Edin Mujagic

Buitenwereld aan centrale banken: ‘Ik geloof je niet’

Geloofwaardigheid van de buitenwereld is het meest waardevolle bezit van een centrale bank. Het is een soort goodwill die niet op de balans te vinden is.
18 Januari 2023
euro betalen inflatie kassa

Opinie Han de Jong

Brengt 2023 een recessie of een groeiversnelling?

Sommige vertrouwensindicatoren verbeteren, maar negatieve factoren blijven echter vooralsnog dominant. De Nederlandse inflatie daalt teleurstellend weinig in december. De meningen over waar het dit jaar heen gaat, lopen behoorlijk uiteen.
6 Januari 2023
euro kerst

Opinie Han de Jong

Met grote verbazing kijk ik naar economische kwesties

China stapt van zero-covid af en gaat op reis. Een Italiaanse(!) Eurocommissaris leest ons de les over ons begrotingsbeleid, terwijl Italië volgens mij afkoerst op een financiële crisis. Dit gaat leiden tot een nieuwe eurocrisis. Een CO2-belasting is bij de huidige exorbitante prijzen ongepast. Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank (DNB), wil de economie afkoelen, terwijl die al langs een recessie scheert. Knot vindt ook dat werkgevers de energiepijn van werknemers moeten compenseren. Mijn bloeddruk loopt vervaarlijk op door dit alles, maar op de valreep is er ook heel goed nieuws.
23 December 2022
melk biologisch

Analyse Biologisch

Bioboer verliezer van de hoge inflatie?

De voedselprijzen in Nederland zijn dit jaar hoog opgelopen. Samen met energie is ons eten aanjager van de hoge inflatie die in veel Westerse landen als een zeemonster opdoemde en consumenten hevig doet schrikken. Doordat de koopkracht in een vrije val zit, daalt de interesse in biologische producten. Terwijl politici in Brussel en Den Haag willen versnellen op biologische landbouw, trapt de consument hard op de rem.
19 December 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox