Inside: Rentemarkt

De olieprijs weet niet door te stoten

5 Oktober 2017 - Wouter Baan

De prijs van een vat Brent-olie steeg eind september naar het hoogste punt in 2 jaar. Meer lezen? Neem een abonnement.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De dalende teneur heeft meerdere redenen. Zo maakt de markt zich zorgen over de oplopende olieproductie. Het oliekartel van landen, die verenigd zijn in de OPEC, blijkt niet waterdicht. Volgens persbureau Reuters werden er door het kartel in september dagelijks 50.000 vaten meer olie geproduceerd.

Dollar zet olieprijs onder druk 

‘Driving season’ ten einde
Daarbij neemt in de Verenigde Staten (VS) de vraag naar olie in de winterm wat af, omdat Amerikanen dan minder kilometers afleggen. Het 'driving season' in de VS viert zijn hoogtij in het derde kwartaal, wanneer Amerikanen er massaal op uit trekken voor vakantie en familiebezoek.

Ook de aantrekkende dollar zet de olieprijs onder druk. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat de speculatieve belegger, met korte termijn aspiraties, is afgehaakt in oliefutures. Begin oktober noteert olie omstreeks de $55 per vat. Olieprijs weet niet door de $60 per vat te stoten.  

Euro terug naar $1,15?
De Duitse verkiezingsuitslag heeft de euro een tikje gegeven. Ook de onrust in Spanje, inzake het Catalaans referendum, geeft de Europese munt tegenwind. Kort geleden leek het erop dat de eurodollar-koers de $1,20 zou overstijgen. Een euro-dollarkoers van $1,15, is volgens analisten, nu waarschijnlijker.

Factoren die de valutamarkt op korte termijn beïnvloeden, zijn macro-economische cijfers, zoals de banencijfers in de VS. Daarbij is markt druk aan het speculeren wie Fed-voorzitter Janet Yellen gaat opvolgen. Vooralsnog houden analisten er rekening mee dat de Fed, in monetair opzicht, een 'verkrappingsgezinde' opvolger aanstelt. 

Dit artikel is onderdeel van het recent verschenen Trendrapport 'Akkerbouw Pro'.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden