Inside: Rentemarkt

Fiscale eindejaarstips: voorbereid 2018 in

26 December 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

We kunnen het jaar 2017 bijna achter ons laten, maar welke fiscale zaken moet u nog weten voordat het nieuwe jaar van start gaat? Boerenbusiness sprak met Bert van de Kerkhof (ABAB) en Ernst van der Heiden (Countus). Zij zetten 11 fiscale eindejaarstips op een rij.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

1. Ieder kwartaal btw-aangifte
Zit u momenteel nog in de landbouwregeling? Let dan op, want deze vervalt per 1 januari 2018. Dat betekent dat u vanaf 1 januari verplicht bent om ieder kwartaal een btw-aangifte over uw bedrijf in te dienen. 

2. Controleer uw voorlopige aanslag
Aan het begin van het boekjaar ontvangt u een voorlopige aanslag van de belastingdienst. Het bedrag van deze aanslag is berekend op basis van de gegevens van voorgaande jaren. Verwacht u een hogere of lagere belastbare winst, dan op uw aanslag staat? Zorg dan dat u een wijziging van de voorlopige aanslag aanvraagt. Ook als u het niet eens bent met de voorlopige aanslag.

Laat uw voorlopige aanslag op tijd verhogen

3. Voorkom rente over belastingen
Verwacht u dat de belastbare winst hoger zal uitvallen, dan de winst waarop de voorlopige aanslag is gebaseerd? Zorg dan dat u uiterlijk begin april 2018 de voorlopige aanslag laat verhogen. Hiermee voorkomt u dat u belastingsrente verschuldigd bent over de extra te betalen belasting. De belastingdienst rekent namelijk vanaf 1 juli 2018 met een rente van 4%. 

4. Optimaliseer investeringsaftrek
Als u in 2017 heeft geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, heeft u recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze aftrek is geldig voor investeringen tussen de €2.300 en €312.170. Investeerde u niet meer dan €2.300, dan kan het, volgens de experts, verstandig zijn om nog voor het eind van het jaar een investering te doen.

Wanneer het maximale bedrag wordt overschreden, kan het verstandig zijn om (een deel) van uw investering uit te stellen naar 2018. In 2018 kunt u opnieuw voor deze aftrek in aanmerking komen. Let erop dat niet alle investeringen hiervoor in aanmerking komen.

Heeft u in de afgelopen 5 jaar gebruik gemaakt van een investeringsaftrek en verkoopt u deze binnen 5 jaar, houdt er dan rekening mee dat u een bijtelling moet betalen. Een andere optie is om deze desinvestering uit te stellen.

5. Gebruik herinvesteringsreserve
Als u in 2014 een reservering heeft gedaan voor een herinvestering voor de verkoop van een bedrijfsmiddel, dan is het volgens de experts verstandig om voor het einde van 2017 een herinvestering te doen. Als u dit niet doet, dan valt dit bedrag in de winst van het bedrijf en wordt deze belast.

Echter, in bepaalde bijzondere omstandigheden kan de termijn worden verlengd. U moet dan wel kunnen aantonen dat er een voornemen is om eind 2017 te herinvesteren.

6. Verrekenbare verliezen: laat ze niet verdampen
Ga eens na of u nog verrekenbare verliezen heeft uit het verleden, die u nu nog zou kunnen verrekenen. Verliezen zijn verrekenbaar met de winsten van de 3 voorafgaande jaren en de 9 volgende jaren. Mogelijk wordt deze termijn in kabinet-Rutte III verkort naar 6 jaar.

Inkeren loont nog steeds

7. Geen btw over onbetaalde facturen
Wanneer u facturen heeft verstuurd, die (gedeeltelijk) onbetaald zijn gebleven, dan kunt u de afgedragen btw daarover terugvragen. Dit kan echter alleen als definitief vaststaat dat dit bedrag ook niet aan u zal worden betaald.

8. Kom tot inkeer
Heeft u zwart geld op een geheime bankrekening? Inkeren loont nog steeds. Boetevrij inkeren kan al lang niet meer, maar wie in 2017 nog melding maakt van het zwarte geld komt weg met een boete van 120% van de verschuldigde belasting. Met ingang van 1 januari 2018 is dit boete 300%.

9. Voorkom te veel vermogen in box 3
Heeft u een groot vermogen in box 3, waarbij de forfaitaire belastingdruk hoog uitpakt? Dan kunt u de belastingdruk verlagen door vóór 1 januari 2018 vermogen vanuit box 3 in te brengen in bijvoorbeeld een Besloten Vennootschap.

10. Voorkom stakingswinst
Staakt u in 2017 een onderneming? Voorkom dan een directe afrekening en zet de stakingswinst om in een lijfrente. Dit is ook in 2018 nog mogelijk. De premie is dan nog steeds aftrekbaar in 2017, mits deze voor 1 juli 2018 is betaald.

11. Denk aan een oudedagsreserve
Als u op 1 januari 2017 jonger bent dan 65 jaar en 9 maanden kunt u een dotatie doen aan de oudedagsreserve. Dit kan alleen als in 2017 aan het urencriterium wordt voldaan. Deze dotatie bedraagt voor 2017 9,8% van uw winst, met een maximum van € 8.946.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden