Nieuws Rente

Inflatie schiet in mei fors omhoog

8 Juni 2018 - Kimberly Bakker

De inflatie is in de maand mei fors gestegen. Of het een eenmalige opleving betreft, moet de komende maanden blijken. Dat meldt Business Insider aan de hand van cijfers van het CBS.

De gemiddelde prijsstijging lag op 1,7% (tegen 1,1% in de maand daarvoor). Bij het gemeten cijfer gaat het om de consumentenprijsindex, een mandje van goederen waarvan de prijsontwikkeling wordt gevolgd. Het CBS merkt op dat andere prijsindicatoren, zoals de huurprijzen, de prijzen van koopwoningen en de prijzen van aandelen niet zijn meegenomen.

De stijging komt doordat prijzen van vliegtickets, bungalowparken en vakanties naar het buitenland duurder zijn geworden (vergeleken met 1 jaar eerder). "Dit jaar viel de meivakantie vrijwel volledig in mei en in 2017 viel deze voor het grootste deel in april. Daarnaast viel Pinksteren dit jaar in mei en vorig jaar in juni. Een verblijf in een bungalowpark was hierdoor 15% duurder dan 1 jaar eerder."

Door de stijgende olieprijzen was tevens merkbaar dat het tanken duurder werd. Motorbrandstoffen (zoals benzine en diesel) waren gemiddeld 9,7% duurder in mei, vergeleken met dezelfde maand 1 jaar eerder. "De prijs van benzine en diesel bereikte in mei 2018 het hoogste niveau in bijna 4 jaar tijd; 1 liter Euro 95 kostte €1,67 en de literprijs van diesel was €1,36", aldus het CBS.

Spaarders slechter af: extreem lage rente
Terwijl de inflatie steeg, zien de spaarders de rentes niet meebewegen. De hoogste variabele spaarrente is sinds begin 2016 flink gedaald en bleef in mei steken op 0,35%. Veel spaarrentes liggen nog lager. Voor basisrekeningen op internet zitten grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank allemaal op een variabele spaarrente van 0,05%. Triodos biedt zelfs helemaal geen rente op de internetspaarrekening van de bank.

1,5

procentpunt

hoger was de hoogste variabele spaarrente

De inflatie was in mei 1,5 procentpunt hoger dan de hoogste variabele spaarrente, en bijna 1,7 procentpunt hoger dan de spaarrentes van de grootbanken. Spaargeld dat op vrij opneembare spaarrekeningen staat, wordt door de inflatie minder waard. Dit omdat de zogenoemde reële rente (de spaarrente minus de inflatie) negatief is.

De situatie voor spaarders is dramatisch, omdat ook de spaarrentes voor deposito’s (waarbij het spaargeld langer vaststaat) laag zijn. Zo is de hoogste rente voor geld dat 5 jaar vaststaat 1,25%, ook dan zit je met een negatieve reële rente. Pas als spaargeld minimaal 18 jaar vaststaat, kun je 1,7% rente per jaar krijgen en dat is hoog genoeg om de gemiddelde prijsstijging te compenseren, als je ervan uitgaat dat het inflatieniveau van mei maatgevend is.

Belasting op vermogen
En daar komt de belasting op vermogen nog eens bij. Het startpunt voor spaargeld en beleggingen die in box 3 worden belast, is een vrijstelling van €25.000 per persoon. Vervolgens betaal je in 2018 over het vermogen tot €100.000 (het bedrag van €75.000 dat boven de vrijstelling van €25.000 uitkomt) 0,61% belasting; over het bedrag tussen de €100.000 en €1 miljoen is de effectieve heffing 1,3%; boven de €1 miljoen wordt de heffing 1,61%.

Om vermogen dat onder de heffing in box 3 valt waardevast te houden, is bij een bedrag tussen de €25.000 en €100.000 een rendement van minimaal 2,3% nodig. Dat is met de huidige depositorentes voor sparen onhaalbaar.

Nederlanders spaarden minder in 2017
Het is dan ook niet verrassend dat Nederlanders in 2017 minder hebben gespaard. Vorig jaar hebben huishoudens per saldo €300 miljoen bijgestort op rekeningen bij Nederlandse banken staan, zo meldde De Nederlandsche Bank. Dat is flink minder dan de netto-inleg in 2016, die €2 miljard bedroeg.

De lage rente speelt hierbij een rol. Mensen gaan op zoek naar alternatieven, zoals extra aflossen op hun hypotheek of beleggen. Of ze laten hun geld gewoon op de betaalrekening staan, omdat het de moeite niet loont om het op een spaarrekening te zetten.

Lees meer op BusinessInsider.nl
Is je huis een betere ‘belegging’ dan aandelen of sparen?
Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier
De beste geldtip voor als je een paar ton wilt hebben op je 65ste

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden