CD&V

Nieuws België

Vlaamse landbouwminister stapt op

6 Februari 2019 - Niels van der Boom

Joke Schauvliege, de minister voor Landbouw en Omgeving en Natuur en Leefmilieu in Vlaanderen, heeft dinsdag 5 februari ontslag genomen. Dit besliste haar partij CD&V tijdens een crisisbijeenkomst. Het ontslag komt nadat zij enkele foute uitspraken deed over de klimaatprotesten.

Tijdens een bijeenkomst van de boerenbelangenbehartiger Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vertelde minister Schauvliege dat er meer achter de klimaatprotestacties zat. Dit zou de Vlaamse Staatsveiligheidsdienst haar hebben verteld. Later bekende ze dat die bewering niet klopte, zo schrijft VRT.

Klimaatuitspraken
De CD&V besloot uiteindelijk dat minister Schauvliege moest opstappen, maar ze blijft wel lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen op 26 mei. Nadat de gegevens van de landbouwminister door klimaatvoorvechters online werden gezet, bestookten mensen haar met duizenden berichtjes. Naar eigen zeggen was dat de druppel die de emmer deed overlopen.

Schauvliege kreeg een stroom van kritiek te verduren over de dossiers aangaande het klimaat. Recent maakt ze zich nog hard voor een brede weersverzekering in Vlaanderen. Ze kreeg veel positieve reacties toen de minister een ontheffing op zaadcoating met neonicotinoïden steunde.

Schauvliege, afkomstig uit Gent, was sinds 2009 minister van Leefmilieu en Natuur. In 2014 volgde het ministerschap voor Landbouw en Omgeving.

Opvolger
Schauvliege wordt opgevolgd door Koen van den Heuvel, de fractieleider van de CD&V, zo schrijft nieuwssite Vilt.be. Van den Heuvel wil de draad direct oppakken en gunt zichzelf geen tijd om zich in de dossiers te verdiepen. Naar eigen zeggen wil hij af van de 'welles-nietes-spelletjes' tussen politieke partijen, maar ook tussen boeren en klimaatactivisten. "Beiden houden van het milieu en de natuur. De klimaatuitdaging moeten we samen aanpakken", zegt hij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden