Andrew Cline / Shutterstock.com

Achtergrond Handelsoorlog

Trump blaft naar Hollandse kaas, maar bijt hij ook?

10 April 2019 - Eric de Lijster

De Amerikaanse president Donald Trump heeft onbedoeld het economische belang van Gouda Kaas en Edammer Kaas stevig op de kaart gezet. Dit door te dreigen met importheffingen op deze producten. De Nederlandse politiek slijpt de messen al, maar in de handel overheerst het gevoel van 'eerst zien, dan geloven'.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gouda Kaas en Edammer Kaas waren dinsdag 9 april opeens prominent in het nieuws. Trump dreigt namelijk met een importheffing op in totaal $11 miljard aan goederen uit de Europese Unie, waaronder Gouda Kaas en Edammer Kaas. De heffing is een reactie op de subsidie die de Europese Unie verstrekt aan vliegtuigbouwer Airbus. 

Concurrentiepositie verstevigen
De actie van Trump past in zijn strategie van economische dreigementen naar handelspartners, die vooral bedoeld zijn om de concurrentiepositie van de Verenigde Staten op te vijzelen. Deze tactiek heeft hij bijvoorbeeld ook toegepast in Zuid-Amerika (bij de NAFTA-onderhandelingen) en het handelsconflict met China. Daarbij heeft Trump op Europees staal en aluminium al een invoerheffing ingevoerd.

De hamvraag is dan ook of Trump alleen blaft naar de Nederlandse kaas, of dat hij er ook daadwerkelijk in gaat bijten. De kaasmarkt is, gelet op de Nederlandse kaasexport in 2018 (€78 miljoen), een dankbare, maar geen cruciale afzetmarkt voor de zuivelsector. De Nederlandse kaashandel en kaasindustrie reageert vooralsnog dan ook afwachtend op de 'stoere taal' vanuit Washington. Er is simpelweg nog te weinig bekend; zo is nog niets bekend over de hoogte van de heffing.

Bezorgde reacties
De politiek in Nederland reageert bezorgd op het dreigement van Trump; niet alleen vanwege de kaas, maar ook vanwege het algehele effect dat deze invoerheffingen kunnen hebben op Nederland. In de Tweede Kamer is dan ook al een debat over de kwestie aangevraagd. De Europese Unie noemt de voorgestelde heffingen 'sterk overdreven' en verklaart een tegenoffensief voor te bereiden in de steun die de Amerikaanse overheid aan Boeing verschaft. 

De Nederlandse ondernemersorganisatie VNO-NCW meldt bij Business Insider geen trek te hebben in een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en Europese Unie. De organisatie doet daarom een oproep aan de Verenigde Staten en Europese Unie om met elkaar om tafel te zitten en te praten over een nieuw handelsverdrag. En, laat dat nu net de agenda zijn die Trump ook met Zuid-Amerika en China heeft toegepast.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden