Shutterstock

Nieuws Handelsoorlog

Plan van Trump bedreigt Europese kaasexport

9 April 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

De Amerikaanse president Donald Trump maakt bekend een importheffing op Gouda Kaas en Edammer Kaas te overwegen. Een dergelijke maatregel is in potentie een bedreiging voor de Europese zuivelexport. 

Trump laat weten importheffingen in te gaan voeren op diverse goederen, ter waarde van $11 miljard, uit de Europese Unie. Op de lijst prijken onder meer kaas, yoghurt, wijn, tapijten en verrekijkers. Deze heffingen zijn een reactie op de Europese steun aan de Duitse vliegtuigbouwer 'Airbus', wat de evenknie van het Amerikaanse Boeing is. De steun zou, volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO), negatieve gevolgen hebben gehad voor de Verenigde Staten.

President Trump heeft ondertussen al wel gemeld dat de importheffingen niet worden doorgevoerd wanneer Europa stopt met het verstrekken van subsidies aan bedrijven zoals Airbus.

Belangrijke afzetmarkt
Mochten deze importheffingen toch worden doorgevoerd, dan is dat een aderlating voor de zuivelsector in de Europese Unie. De Verenigde Staten zijn namelijk de belangrijkste afzetmarkt voor de Europese kazen. In 2018 verscheepte de Europese Unie krap 135.000 ton kaas naar het land, met name Duitsland, Nederland en Frankrijk exporteren veel.

Dat de Amerikaanse regering met een importheffing op Europese kazen dreigt, heeft wellicht ook te maken met torenhoge kaasvoorraden in de Verenigde Staten. Medio februari kwam de Amerikaanse kaasvoorraad uit op meer dan 600.000 ton, wat te maken heeft met de handelsoorlogen die het land heeft met Canada en Mexico.

Lage melkprijs
De opgelopen kaasvoorraden hebben tevens een verlammend effect op de Amerikaanse melkprijzen. De melkprijs (klasse III) bedroeg in februari $15,04 per CWT, wat neerkomt op een magere €30 per 100 kilo. De lage melkprijs leidt tot een uitstroom van melkveehouders.

Uit de cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) blijkt dat het aantal melkveehouders met 6,5% geslonken is, wat neerkomt op 2.750 melkveebedrijven. De zuivelsector heeft daarom herhaaldelijk bij Trump aangedrongen om de handelsoorlogen te staken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Warner de Vries 9 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882010/plan-van-trump-bedreigt-europese-kaasexport]Plan van Trump bedreigt Europese kaasexport[/url]
2750 melkveebedrijven in heel the USA????

Check je bron, het zijn er 42.000 volgens Midwestdairy.com
Warner de Vries 9 April 2019
Kan het jammer genoeg niet meer aanpassen, maar die 6.5% afname is natuurlijk 2750 melkveehouders
tem 9 April 2019
alweer landbouw in ruil voor staal.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Rusland voert zuivelexport gestaag op

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws melk

Kaas en WPC lichtpuntjes in zwakke zuivelexport VS

Nieuws melk

Canada houdt melkinvasie uit VS tegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden