Shutterstock

Nieuws Financiering

Miljardenfonds voor jonge boeren in Europa

29 April 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

De Europese Investeringsbank en Europese Commissie hebben samen een investeringsfonds van €1 miljard opgericht voor de landbouwsector. Het overgrote deel hiervan is bedoeld om de boerenbedrijven te ondersteunen. Vooral jonge boeren in Europa kunnen rekenen op een financiële injectie.

Een doel van het fonds is om jonge boeren beter toegang te geven tot de financieringsmogelijkheden. Uit onderzoek onder ruim 7.500 boeren in 24 Europese lidstaten, blijkt dat de financieringsaanvragen van jonge boeren vaker worden afgewezen. Dit omdat zij vaak geen onderpand kunnen inbrengen en de risico's hoger worden ingeschat. 

Gunstige financieringsvoorwaarden
Ongeveer €700 miljoen zal beschikbaar worden gesteld aan de kleine en middelgrote bedrijven die actief zijn in de landbouw en/of bio-economie. Van dit budget gaat minimaal 10% naar boeren die jonger zijn dan 41 jaar. Voor deze groep gelden gunstige financieringsvoorwaarden, zoals een aflossingsvrije periode van 5 jaar en langere doorlooptijden.

Van het resterende bedrag is ongeveer €200 miljoen beschikbaar gesteld om klimaatverandering in de landbouwsector tegen te gaan; daarbij gaat nog eens €75 miljoen naar jonge boeren. Het budget wordt beschikbaar gesteld door diverse nationale banken in Europa. Dit met als doel om het financieringsbedrag, middels hefboomconstructies, te laten groeien tot circa €2 miljard.

Het initiatief is goed ontvangen door CEJA, de Europese koepelorganisatie van jonge boeren. Jannes Maes, de Nederlandse voorzitter van de CEJA, spreekt van een veelbelovend plan voor jonge boeren die stappen willen zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Cagri 30 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882255/miljardenfonds-voor-jonge-boeren-in-europa]Miljardenfonds voor jonge boeren in Europa[/url]
Jonge boeren hoeven geen goedkopere leningen enz., dat men liever goede (eerlijke) prijzen voor de boer zijn product betaald, is al die bijkomende steun met bijhorend regeltjes onnodig!
Akkerbouwer 30 April 2019
Komt zo toch terecht bij de stoppende boer. Krijgt weer meer voor z’n grond.
Rente omhoog en verplicht aflossen zou ik zeggen, dat is een gezonde bedrijfssituatie.

janv 7 Mei 2019
Zolang er enorme prijzen voor grond wordt betaald is er geen
reden voor welk soort steun dan ook .
Afschaffen deze subsidies !!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden