Shutterstock

Nieuws Europese verkiezingen

Stemmen kan op deze agrarische koppen

17 Mei 2019 - Jeannet Pennings

De keuze is niet reuze wanneer je donderdag 23 mei graag je stem vertrouwd aan iemand met een agrarische achtergrond. Toch staan op de Nederlandse kieslijsten voor de Europese verkiezingen een aantal boeren, of in ieder geval kandidaten met affiniteit met de agrarische sector. Het CDA is daarin het beste vertegenwoordigd.

Jan Huitema (#2 VVD)
Jan Huitema is misschien wel de meest bekende boer die actief is in de Europese Unie. De politicus runt met zijn vader een melkveehouderij met 130 koeien in het Friese Makkinga. Hij studeerde dierwetenschappen in Wageningen en had al op jonge leeftijd politieke interesses. Sinds 2014 is hij als Europarlementariër actief in de landbouwcommissie en de milieucommissie.

Bert-Jan Ruissen (#2 SGP)
Na zijn opleiding aan de landbouwuniversiteit in Wageningen, is Bert-Jan Ruissen in 1995 beleidsmedewerker geworden bij de SGP in het Europees Parlement. Tegenwoordig is hij coördinerend beleidsmedewerker bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en gemeenteraadslid in Krimpen aan den IJssel.

Esther de Lange (#1 CDA)
Esther de Lange is sinds 1999 actief in het Europees Parlement. Ze heeft zich in een eerste termijn als europarlementariër volgens haar Wiki-pagina onder andere ingezet voor een eerlijke landbouwhervorming en was eveneens bij het huidige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid betrokken. Sinds de herverkiezing in 2014 is De Lange lid van de commissie voor Economie en Monetaire Zaken. Ook is ze voorzitter van de CDA-delegatie en vicevoorzitter van de EVP-fractie.

Annie Schreijer-Pierik (#4, CDA)
Annie Schreijer-Pierik is per 2014 actief in het Europees Parlement, waar ze namens het CDA de afgelopen 5 jaar de landbouwwoordvoerder is. Ook is ze namens de EVP-fractie nauw betrokken bij de hervorming van het Gemeeschappelijk Landbouwbeleid na 2020. Schreijer-Pierik, die al op jonge leeftijd bestuurlijk actief was in diverse landbouworganisaties, is (zoals ze zelf) zegt 'trotse Twentenaar'. Ze woont in Hengevelde, waar ze tot 5 jaar terug met haar man een gemengd bedrijf (varkenshouderij en akkerbouw) bestierde. Naast het feit dat ze lid is van de Landbouwcommissie, is ze lid van de Milieucommissie (ENVI) en de Visserijcommissie.

Henk Jan Ormel (#5, CDA)
Oud-dierenarts Henk Jan Ormel werd tijdens de MKZ-crisis politiek actief. Vanaf 2002 was hij 10 jaar lang Tweede Kamerfractielid, onder andere als buitenlandwoordvoerder en woordvoerder diergezondheid, dierenwelzijn, biotechnologie en medisch-ethische kwesties. Sinds 2012 werkt Ormel voor de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome.

Sjaak van der Tak (#8, CDA)
Sjaak van der Tak is sinds 1 oktober 2017 de voorzitter van Glastuinbouw Nederland, nadat hij 13 jaar lang de burgemeester was van de gemeente Westland. Daarnaast was hij onder andere de voorzitter van Greenport Holland.

Eveline Herben (#9, CDA)
Eveline Herben is de afgelopen 9 jaar in Europa de belangenbehartiger geweest voor de Nederlandse bloemensector. Ze heeft een juridische achtergrond en is werkzaam als lobbyist bij Vereniging Bloemenveiling Nederland (VBN).

Albert Jan Maat (#16, CDA)
Albert Jan Maat is met name bekend als de voormalig voorman van LTO Nederland (2007 tot 2016). Zijn politieke carrière begon hij als voorzitter van het CDA in Drenthe. In het Europees Parlement was hij onder meer lid en vicevoorzitter van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling.

Visie op het Europees landbouwbeleid
In aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen van donderdag 23 mei legt Boerenbusiness dagelijks 6 vragen voor aan personen met een visie op het Europese landbouwbeleid. Lees onder meer de antwoorden van Sieta van Keimpema (Dutch Dairymen Board) en Jeroni Vergeer (GroenLinks).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden