Shutterstock

Nieuws Samenwerking

Nederlandse vleesreuzen praten over een fusie

25 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Nederlandse vleesreuzen Zwanenberg Food Group en de Van Drie Group voeren gesprekken over een fusie. Zwanenberg lonkt daarbij nadrukkelijk naar een samengaan met de soep- en sauzenfabrikant Struik, waar Van Drie grootaandeelhouder van is. Doel van de fusie is een betere onderhandelingspositie creëren met de retail, zoals supermarkten.

Dit meldt De Telegraaf. Bijkomend effect is dat Zwanenberg en Struik met een fusie ook voor zichzelf een betere inkooppositie van vlees verwerven bij de slachterijen, zoals  Vion. Volgens de krant is de deal niet helemaal rond en zijn de gesprekken nog volop gaande.

Zowel Zwanenberg, in eigendom van de familie Van der Laan, als de Van Drie Group is een familiebedrijf. Omdat de gesprekken nog lopen is niet duidelijk hoe de samenwerking concreet vorm gaat krijgen. Van Drie kan Struik aan Zwanenberg verkopen, maar eventueel ook als aandeelhouder mee blijven doen na de transactie.

Financieel zwaar weer
De Van Drie Group, actief in de verwerking en verkoop van kalfsvlees, kocht drie jaar geleden een meerderheidsbelang in het destijds in financieel zwaar weer verkerende Struik. Het is het concern tot nu toe niet gelukt om Struik er weer helemaal bovenop te helpen, meldt De Telegraaf. Zwanenberg, producent van met name houdbare vleesproducten zoals Kip leverworst, ziet echter perspectief in Struik om zo schaalvergroting in de vleesketen te realiseren.

Dat is nodig, analyseert de krant, omdat aan de ene kant afnemers als supermarktketens steeds groter worden en aan de andere kant ook toeleveranciers van bijvoorbeeld glas, verpakkingen en andere grondstoffen door fusies en overnamen groeien. De combinatie van Zwanenberg en Struik kan, als de bedrijven goed zijn geïntegreerd, volgens De Telegraaf, een opmaat zijn voor meer fusies in de branche.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Dirk 28 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883381/nederlandse-vleesreuzen-praten-over-een-fusie]Nederlandse vleesreuzen praten over een fusie[/url]
Nou dan ben ik benieuwd of de EU-commissaris mededinging heel consequent dezelfde beperkingen oplegt als destijds bij de fusie tussen Friesland Dairy Food en Campina.

Ach, eigenlijk ook naief/dom om zoiets te verwachten.
De familie van Eerd wordt immers ook geen strobreed in de weg gelegd bij al hun overnames en daarmee steeds verdergaande uitbreiding van hun marktmacht.

Zie de nuka- en kalvermelkpoedermarkt, nu inmiddels bijna geheel in handen van van Drie.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden