Agrifoto

Nieuws Subsidies

MIA/Vamil krijgt 10 miljoen extra budget

30 December 2019 - Niels van der Boom - 15 reacties

De overheid trekt €10 miljoen extra uit voor milieuvriendelijke investeringen voor 2020. Op 27 december is de nieuwe Milieulijst gepubliceerd voor 2020. Het totale budget stijgt daarmee tot €149 miljoen.

Deze kapitaalverruiming werd op de valreep van 2019 bekend gemaakt door RVO.nl. Met een extra €10 miljoen hoopt het kabinet meer milieu- en klimaatvriendelijke technieken te stimuleren, onder andere voor agrarische ondernemers. Voor initiatieven op het gebied van circulaire economie wordt nog eens €10 miljoen vrijgemaakt.

Circulaire economie
De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) zijn onder andere voor de agrarische sector zeer interessant. Toevoegingen op de lijst voor 2020 zijn voor de landbouw niet direct interessant. Het gaat onder andere om apparatuur voor recycling en circulair bouwen of elektrische voertuigen.

De steun voor duurzame stallen blijft, maar wel worden de eisen aangescherpt omtrent de stikstofemissie van deze stallen. Zogenaamde brongerichte maatregelen komen eveneens in aanmerking, net als een mestrobot of het scheiden van mest en urine.

Plaats specifiek werken
Voor de akkerbouw staan nog steeds technieken op de lijst als plaats specifiek spuiten met de veldspuit (per dop), plaats specifiek bemesten en gewassensoren. Ook een schoffelmachine op gps, kistenreiniger, bandendrukwisselsysteem en veldspuit met middelinjectie zijn voorbeelden van technieken waar MIA en Vamil voordeel op valt te behalen.

Elektrische bedrijfsvoertuigen
De Milieulijst kent een toevoeging voor elektrische voertuigen als vrachtwagens of andere bedrijfsvoertuigen. De landbouw wordt daar niet specifiek in vernoemd. Elektrische trekkers zijn nog niet te koop, maar wel onder andere shovels en heftrucks. Deze worden niet genoemd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Piet 30 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885162/mia-vamil-krijgt-10-miljoen-extra-budget]MIA/Vamil krijgt 10 miljoen extra budget[/url]
Niet teveel subsidie geven die boeren, ze moeten nog wel kapot willen gaan.
Gait 30 December 2019
Daar gaan we weer! Handjes ophouders!
schoenmakers1 30 December 2019
daar gaan we weer, investeringen die totaal geen toegevoegde waarde hebben, daar kan je een fooi voor krijgen, totaal waardeloze en nutteloze subsidie
Gait 30 December 2019
Weer verdampt €10.000.000 extra van de hard werkende burger!
jop 30 December 2019
Geef de boeren een fopspeen,kunnen ze zoveel zuigen wat ze willen!
drent 30 December 2019
Gait, jij snapt het niet, merk al dat je geen ondernemer bent. Mia/vamil is een aftrekpost dus betaal je als boer minder belasting dus hoezo kost het dit de hardwerkende burger geld? Trouwens die boer werkt er ook hard voor hoor.
Gait 30 December 2019
drent, dit is gewoon inkomsten steun!
Ben 40 jaar ondernemer geweest, nog o.a. de WIR meegemaakt. Op oudjaarsavond nog maar de notaris.
Dik binnen gelopen ,maar sta nu aan de andere kant van de lijn!
Zeg dus niet dat ik geen ondernemer ben. Nog steeds ondernemer maar in meer renderende zaken dan de landbouw.
Abonnee
Boer Jan 30 December 2019
Voor de landbouwers weinig extra interessante opties zoals vermeld in het artikel.
Vamil is leuk voor versnelde afschrijving, maar de belastingdienst achterhaalt het wel.
Mijn ervaring is; zodra een machine of werktuig voor een regeling in aanmerking komt, weet de leverancier de prijs er dik op te houden en of extra opties die een fiscale regeling mogelijk maken souperen de grootste helft van het voordeel op.
Pop3 op schuren ook zoiets, ineens is de benodigde technische installatie 40% duurder dan twee jaar ervoor.
Henk 30 December 2019
Gait, je hebt wel gelijk:aan boeren kun je meer verdienen dan met boeren.
Kijk maar naar de Ouote 500, staat geen klompenboertje bij!
Wel frietbakkers ,brokkenmakers,handelshuizen, zaadvermeerderingsbedrijven, machinebouwers,bierbrouwers, supermarkten,enz,enz.
info 30 December 2019
Gait en Jop als je niks meer boer bent waar bemoei je je dan mee, zulke domme praat siert je niet. JAMMER dat jullie dat niet door hebben.
Gait 30 December 2019
Info, met gelijkgestemmemde achter een pot bier los je alles op en voel je je sterk en stoer! De rest van de wereld is dan dom, succes struisvogel.
Akkerbouw 30 December 2019
Als u denkt dat vamil identiek aan de wit is!!

Dan zou ik eens ondernemend gaan googelen.

Vamil is een sigaar uit eigen doos.

Zou trouwens ook geen elektrische auto kopen. Want das helemaal grote subsidie met alle voordelen. Die ook nog eens meer milieu belastend zijn dan een moderne diesel.
jp 30 December 2019
Gait schreef:
Info, met gelijkgestemmemde achter een pot bier los je alles op en voel je je sterk en stoer! De rest van de wereld is dan dom, succes struisvogel.
Gait, als je niet weet hoe het werkt klets dan niet zo dom. Vamil/Mia is "vooruirschuiven" van belasting betalen. Je betaald het uiteindelijk toch. Dat kun je van al die subsidies op oa electrische auto's niet zeggen.
Dus ga svp ergens anders je beklag doen. En alle andere landbouwsubsidies zijn er enkel om jou goedkoper te kunnen laten leven.
Verdiep je in de materie voordat je weer gaat raaskallen svp. Fijne jaarwisseling!
drent 30 December 2019
inderdaad jp, nu versneld afschrijven betekend later de belasting betalen dus dat is wat anders dan inkomenssteun gait!
Zuidboer 31 December 2019
Tja Gait als een roepende in de woestijn hier lopen klagen en anderen de maat nemen dat schiet lekker op. Zonde van je kostbare tijd lijkt mij. Tel je zegeningen zou ik zeggen!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden