Shutterstock

Nieuws Vrijhandel

Pleit over handelsverdrag CETA wordt beslecht

11 Februari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De Tweede Kamer beslist morgen (woensdag 12 februari) of zij haar definitieve goedkeuring geeft aan CETA, het Europese handelsverdrag met Canada. Het parlement is hierover ernstig verdeeld, net als de agrarische belangenbehartigers.

Met het handelsverdrag verdwijnen op termijn vrijwel alle handelsbarrières tussen de Europese Unie en Canada. Hoewel CETA al sinds 2017 van kracht is, moeten alle Europese lidstaten het verdrag nog ratificeren. In Nederland wordt de deal steeds meer gezien als bedreiging voor de concurrentiepositie van agrarisch Nederland, hetgeen de door de politiek gewenste transitie naar kringlooplandbouw kan bedreigen.

Belang voor export
Het kabinet is groot voorstander van CETA en benadrukt dat Canada voor de export van agrarische producten te allen tijde moet voldoen aan de Europese kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld in dierenwelzijn en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. CETA kan daardoor juist de Canadese standaarden optrekken, luidt de motivatie. Daarbij is internationale handel van groot belang voor een open economie als die van Nederland. Sinds 2017 is de export naar Canada sterker gestegen dan de import.

Toch hangt het politieke draagvlak voor CETA aan een zijden draadje. Alleen VVD, CDA en D66 hebben zich openlijk voorstander getoond. ChristenUnie en SGP hebben nog geen definitief oordeel gegeven, terwijl alle andere partijen hun steun hebben ingetrokken. De bal ligt in het kamerdebat dus bij de kleine christelijke partijen, die traditioneel een stevige achterban hebben in de Nederlandse boerengemeenschap.

Niet perfect, maar goed genoeg
Maar ook de agrarische belangenbehartiging is verdeeld. LTO Nederland gaf maandag resoluut aan CETA te steunen. De federatie noemt het verdrag 'niet perfect, maar goed genoeg'. Volgens LTO zijn handelsverdragen essentieel voor goede handel. "Van iedere 5 boeren en tuinders, bestaan er 3 bij de gratie van onze export."

Ook wijst de organisatie erop dat "van elke euro die boeren en tuinders verdienen, komt 75 eurocent uit het buitenland, waarvan een kwart eurocent van buiten de EU. Handelsverdragen zoals CETA zijn cruciaal voor de Nederlandse land- en tuinbouw." Eerder hebben de vakbonden NAV (akkerbouw) en NMV (melkveehouderij) echter onomwonden aangegeven tegen het handelsverdrag te zijn uit vrees voor forse concurrentie en marktverstoring.

Raad kan overrulen
De lobby rondom het handelsverdrag is enorm. Bijna 70 organisaties uit 50 verschillende landen vragen de Tweede Kamer om tegen CETA te stemmen. Zelfs uit Canada zelf. Tot nu toe heeft ongeveer de helft van de Europese lidstaten voor ratificatie van CETA gestemd. Nederland kan het eerste land zijn die tegen het verdrag stemt. Overigens is dat niet definitief de nekslag voor CETA, want de Europese raad - die bestaat uit alle premiers van de lidstaten - kan uiteindelijk unaniem een veto van een lidstaat in deze overrulen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Ceta
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Peter34 12 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885839/pleit-over-handelsverdrag-ceta-wordt-beslecht]Pleit over handelsverdrag CETA wordt beslecht[/url]
Zouden de voorstanders de risico's wel goed hebben doordacht? Ik zie een zeer unlevel playfield ontstaan, waarin de NL landbouw, met behoorlijk hogere productiekosten en nog meer regels (in de maak) aan het kortste eind trekt. Regels die in Canada geen zin hebben en daar dus ook niet gaan gelden. De grens met de VS (met veel minder regels en meer chemicalien) is, voor goederen, zo lek als een mandje, mede omdat de economien van de VS en Canada verweven zijn. De Canadese boer zal niet zonder roundup kunnen, terwijl het hier straks niet meer mag. Er gaat slechts naar het product en niet naar productiewijze gekeken worden. Dan trekken wij aan het kortste eind. NIET doen LTO, tenzij LTO de industriele bedrijven wil helpen.
Jaap de Vries 12 Februari 2020
Je kunt voor of tegenstander zijn, maar de houding van LTO verbaasd mij zeker.
Ook de argumentatie die ze aanvoeren rammelt.
Krijg steeds meer de indruk dat deze organisatie enkel als verlengstuk van het landbouw ministerie werkt.
Belangen van de boeren wordt naar mijn indruk niet meer behartigt.
Stikstof dossier geeft een vergelijkbaar beeld, doordat er andere clubs ontstaan doen ze mee, maar als lto de kans krijgt het zaakje op een akkoord te gooien zullen ze dit zeker niet laten.
Ps 12 Februari 2020
Neem aan dat ze tegen stemmen.anders word het bewust willens en wetens
uitroken van de agrosector door de politiek en is de regelgeving voor midden en kleinbedrijf voor niets omdat ze niet kunnen verdedigen bij aanname van dot gedrocht
schoenmakers 1 12 Februari 2020
lto is niet meer langzaam ten onder, maar gewoon zo snel mogelijk ten onder
???!!! 12 Februari 2020
Er blijft maar één mogelijke conclusie over:


Een 'belangen'club zonder leden die het omgekeerde wenst van wat de boer nodig heeft.


Landbouwcollectief, dump LTO!


U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden