Dierenbescherming

Nieuws Vogelgriep

Vogelgriep in Duitsland, ophokplicht in Nederland

11 Februari 2020 - Redactie Boerenbusiness

In Nederland geldt vanaf middernacht (woensdag 12 februari) een ophokplicht voor pluimveebedrijven. Landbouwminister Carola Schouten heeft deze ingesteld, nadat in Duitsland vogelgriep type H5N8 is geconstateerd bij een hobbyboerderij in het Duitse Bretzfeld.

De recente besmetting in Duitsland is meer westelijk dan eerdere besmettingen, waardoor volgens Schouten de kans bestaat dat het virus ook in andere delen van West-Europa aanwezig is bij wilde watervogelpopulaties. Daarom schat het ministerie het risico op besmetting van een Nederlands pluimveebedrijf nu ook groter in.

4 weken
De ophokplicht geldt vooralsnog voor een periode van 4 weken. Over 4 weken komt de deskundigengroep opnieuw bij elkaar om de situatie van dat moment te beoordelen, meldt het ministerie. Voor transporten uit Duitsland geldt nu ook een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting voor transportmiddelen voor gevoelige diersoorten. Daar wordt door de NVWA op toegezien.

Op 31 december 2019 was in Oost-Polen een uitbraak met vogelgriep. Dat was de eerste HPAI-uitbraak in de Europese Unie van dit winterseizoen. Inmiddels zijn uitbraken gemeld uit meerdere landen in midden en Oost-Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Duitsland en Oekraïne).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden