Nieuws Bedrijfsvoering

Boerinnen delven onderspit in Nederland

9 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

Met slechts 5% vrouwelijke bedrijfsleiders in de agrarische sector staat Nederland onderaan de lijst van de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van het statistisch bureau EuroStat, gebaseerd op het jaar 2016.

Het EU-Agri directoraat maakte de cijfers gisteren bekend vanwege internationale vrouwendag.

Met afstand het minste aandeel
Denemarken volgt met 8% vrouwelijke boerderijmanagers en ook Duitsland (10%), Italië (11%) en België (14%) staan relatief laag op de lijst met het aandeel vrouwelijke bedrijfshoofden op het totaal in de agrarische sector in de Europese Unie. Van de grote EU-landen, behorend tot groep van 'oude EU-15 landen' in West- en Zuid-Europa scoort Spanje met een percentage van 23% het hoogst.

Letland koploper
Gemiddeld bedraagt het percentage in de EU 28%. Van de grote EU landen staat Roemenië met een percentage van 34% bovenaan de lijst. Veel Oost-Europese landen scoren een bovengemiddeld percentage. Er is waarschijnlijk een duidelijk verband tussen het aantal kleinschalige boerderijtjes en het percentage vrouwelijke bedrijfshoofden, zoals bureau EuroStat dit registreert. Helemaal bovenaan de lijst staat Letland met een percentage van 45%.

Aandeel het kleinst in de bouw
Vergeleken met andere sectoren is het totaal aantal vrouwen dat werkzaam is in de agrarische sector in de EU met 24% ook ver onder gemiddeld. Alleen in de logistiek en transport (22,8%), mijnbouw (12,8%) en bouwwereld (9,2%) werken minder vrouwen dan in de Europese agrarische sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden