Europese Unie

slachterij varkensvlees

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport zet opnieuw stapje terug

De Europese varkensvleesexport zet ook over januari 2022 een stap terug. Hoewel de uitvoer naar China terug blijft lopen lijkt er op een flink aantal overige bestemmingen wat meer ruimte te zijn.
26 April 2022
graankorrels graanverwerking graan - food

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Het is begrijpelijk en legitiem dat de Europese Unie het eigen landbouwbeleid nog eens goed tegen het licht houdt en beziet wat er nodig is om te zorgen voor een strategische autonomie. Dit zegt Maurizio Martina, plaatsvervangend directeur van de wereldvoedselorganisatie FAO en voormalig minister van landbouw van Italië.
11 April 2022
slachterij varkensvlees

Nieuws Politiek

EU overweegt particuliere opslag varkensvlees

De Europese Commissie overweegt openstelling van particuliere opslag voor varkensvlees als een van de crisismaatregelen rond de oorlog in Oekraïne. Dit staat in een zogenoemd 'non-paper', dat ter sondering is voorgelegd aan de delegaties vanuit de lidstaten.
16 Maart 2022
wintergraan wintertarwe

Nieuws Granen

Hogere tarweprijs zorgt niet voor meer areaal

In tegenstelling tot wat eerder in de media werd gebracht zet een hogere tarweprijs akkerbouwers in West-Europa niet aan tot het uitbreiden van hun areaal. Nieuwe cijfers laten een krimp van de teelt zien. Bij koolzaad is dat wel het geval vanwege een recordprijs.
10 Februari 2022
glastuinbouw sjaak van der tak

Nieuws Belangenbehartiging

Van der Tak reageert op rol bij subsidiefraude

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak heeft volgens berichten in het Financieele Dagblad een bedenkelijke rol gespeeld bij het niet terugbetalen van te veel betaalde GMO-subsidies door het inmiddels failliete FresQ. Brussel eist ruim €52 miljoen terug.
27 Januari 2022
kaas

Nieuws Melk

VS claimt overwinning in kaasruzie met EU

Gruyère is een generieke kaassoort waarvan elke kaasproducent de naam mag gebruiken en niet enkel Zwitserse en Franse kaasmakers die voldoen aan een door de EU vastgelegde erkenningsregeling. Dit heeft een rechter in de Amerikaanse staat Virginia uitgesproken in een hoger beroep van een zaak uit 2020.
10 Januari 2022
Bert-Jan Ruissen

Interview Bert-Jan Ruissen

'Zorg dat de boer een boterham kan verdienen'

Het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is door het Europese Parlement goedgekeurd, de formele bespreking van het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e AP) is door de Europese Commissie uitgesteld en de Green Deal begint steeds meer vorm te krijgen. Kortom: er zijn het afgelopen jaar belangrijke besluiten genomen voor de landbouw op Europees niveau.
28 December 2021
aardappelen aardappelexport

Achtergrond Aardappelen

Oekraïne zoekt toegang tot Europese aardappelmarkt

Oekraïne wil aardappelen exporteren naar de Europese Unie. De staatsdienst voor Voedselveiligheid en Consumentenbescherming in het land heeft daar een voorstel voor gedaan bij het Europese directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid.
23 December 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox