Waterschap Rijn en IJssel

Nieuws Benoeming

Melkveehouder Erik Luiten nieuwe boegbeeld Agractie

20 Maart 2020 - Erik Colenbrander

Erik Luiten, melkveehouder in het Gelderse Aalten, is het nieuwe boegbeeld van Vereniging Agractie Nederland, waar boeren lid van kunnen worden. De stichting Agractie, waar ook ‘niet boeren’ onderdeel van kunnen uitmaken, blijft onveranderd haar werk voortzetten. “Agractie wordt heel goed gewaardeerd.”

Luiten wordt voorzitter van Vereniging Agractie Nederland. Deze organisatie die onder leiding van Bart Kemp het boerenprotest van 1 oktober organiseerde, heeft een onafhankelijk bestuur. Hierin zijn de boeren leidend in de koers en visie van de organisatie. De focus ligt op minder knellende regelgeving en een beter verdienmodel voor de boer.

1 oktober ’s avonds zat melkveehouder Erik Luiten uit het Gelderse Aalten aan tafel in het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ om uit te leggen wat de boeren dreef om zo massaal te komen demonstreren in Den Haag. Optredens in het publieke domein, zoals Luiten het omschrijft, is hij gewend omdat hij jarenlange politieke en bestuurlijke ervaring heeft namens het CDA in Aalten.

Wat is nu precies het verschil tussen de stichting en de vereniging? 
“Van een vereniging kun je lid worden, als boer. Namens de vereniging Agractie nemen boeren deel aan bestuurlijk overleg, zowel landelijk als provinciaal. In vrijwel alle provincies zijn we op dit moment actief met een provinciale afdeling. De vereniging bepaalt, met een democratisch gekozen bestuur, de koers die de stichting zal varen. De stichting zet zich in voor de belangen van de agrarische sector, educatie over de sector en promotie.”

Nog deze week overlegde Agractie met minister Schouten in Den Haag. Wat is de laatste stand van zaken? 
“Op dit moment brengen we de actuele knelpunten binnen de sector onder de aandacht van het ministerie. Knelpunten als gevolg van de coronacrisis, maar ook knelpunten die al langer bestaan. Agractie is op verschillende dossiers gesprekspartner van het ministerie en heeft op verschillende niveaus regelmatig overleg.”

LTO, NMV, FDF, Netwerk Grondig, biologisch, Agractie , de belangenbehartiging versplintert. Werkt dat niet averechts?
“Vergelijk het met een koor. Dat is vaak een afwisseling van personen die naar voren treden of een stap terugdoen in een gezamenlijke uitvoering. Zo zie ik de belangenbehartiging ook. Het kan elkaar versterken. Louter en alleen gezamenlijk te werk gaan, kan traagheid veroorzaken. Maar alleen solistisch gaat het ook niet. Samen versterken we elkaar.”

De geplande publieksvriendelijke actie Boerderijprijzen die voor vrijdag 21 maart stond gepland, is vanwege de coronacrisis afgeblazen. Wat kan Agractie nog wel doen?
“Vanzelfsprekend kan die actie nu niet doorgaan. Maar we kunnen wel de publiciteit blijven zoeken, juist nu de retail misbruik kan maken van de situatie door over prijzen te gaan onderhandelen. De prijzenactie in de supermarkten is naar september verschoven.”

Tweederde van de agrarische productie gaat de grens over. Kan Agractie de prijsvorming van exportproducten ook beïnvloeden? 
"Het grootste deel van de export is bestemd voor een afzetmarkt in een straal van 300 tot 400 kilometer buiten de landsgrenzen. Dit kan je nauwelijks export noemen. Het heeft meer weg van regionale productie en consumptie. Die afzetmarkt is sterk vergelijkbaar met de Nederlandse en daar past het gelijke speelveld ook erg goed in. We pleiten ervoor dat de supermarkten ook alleen producten verkopen die voldoen aan de Nederlandse standaard. Geen onnodig gesleep met voedsel over de wereld en geen gestunt met voedsel. Als het nodig is, moeten we dit via de overheid regelen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden