RoyalCosun

Nieuws Suiker

Suiker Unie start productie kristalsuiker weer op

12 Mei 2020

Suiker Unie heeft deze week de productie van kristalsuiker weer gestart op de fabrieken in Dinteloord en Vierverlaten. De producent, onderdeel van Royal Cosun, gaat de komende weken het opgeslagen diksap verwerken tot suiker.

Ondanks beperkingen vanwege het coronavirus hebben de suikerfabrieken op tijd het onderhoud en de investeringen kunnen afronden, meldt Luc Kroes, plantmanager van Suiker Unie, in een verklaring. 

De suikerfabrieken hebben tijdens de bietencampagne zo’n 400.000 ton diksap geproduceerd en opgeslagen in tanks: 3 in Dinteloord en 3 in Vierverlaten. De diksap, een tussenproduct, is gemaakt tijdens de afgelopen bietencampagne. Door de diksap te produceren en op te slaan, kunnen de fabrieken in de bietencampagne beduidend meer suikerbieten verwerken. 

Investeringen in onderhoud
Het duurt daarna circa 15 dagen om het diksap van één tank te verwerken tot suiker, meldt Suiker Unie. Vierverlaten draait dus ongeveer 30 dagenen  Dinteloord zo'n 40 tot 45 dagen, tot eind juni/begin juli. In totaal wordt zo’n 250.000 ton suiker geproduceerd. “In Dinteloord gaat het om 150.000 witsuiker, ofwel onze volledige silo-opslagcapaciteit hier”, meldt Kroes in een verklaring.

Voor de diksapcampagne heeft Suiker Unie nog investeringen gedaan in het onderhoud. Zo zijn 5 van de 10 witsuikercentrifuges vervangen. "Door de afgekondigde coronamaatregelen half maart, had dit heel wat voeten in de aarde. Zo moest iedereen zich houden aan de anderhalve meter werkafstand", aldus Kroes. Ook de diksapraffinage zelf vindt plaats conform de 1,5 meter economie en de hygiëneregels van het RIVM. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Suiker Unie
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox