Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Ruiming van besmette nertsenbedrijven uitgesteld

4 Juni 2020 - Danielle Ballast

De voorzieningsrechter van het College voor Beroep van het Bedrijfsleven (CBb) heeft het ruimen van de besmette nertsenbedrijven voorlopig verboden. Animal Rights heeft bezwaar aangediend tegen de ruiming en de rechter heeft aangegeven dat de nertsen sowieso tot de zitting niet mogen worden geruimd.

Dit laat het CBb weten. Eerst zou de zitting op maandag 8 juni worden uitgehouden, maar op uitdrukkelijk verzoek is deze vervroegd naar vrijdagmiddag 5 juni. Animal Rights heeft aangeven op Omroep Brabant dat zij de rechtszaak heeft aangespannen, omdat zij de regering populistisch gedrag verwijt. Eerder heeft zowel de overheid als het RIVM aangegeven dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid voor de omwonenden, zo motiveren zij. 

Landbouwminister Carola Schouten was niet in staat om donderdag een volledig dossier in te sturen, laat het CBb weten. Opvallend genoeg, laat het Collega weten dat de betrokken nertsenhouders zelfs nog niet persoonlijk waren geïnformeerd door de minister. Om de partijen voldoende voorbereidingstijd te geven en te verzekeren dat de zitting van komende maandag nog zin heeft, heeft de voorzieningenrechter de ruiming tot nader orde verboden.

Broeden op stoppersregeling
Schouten liet eerder, samen met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de nertsen op de bedrijven waar het coronavirus is aangetroffen worden geruimd. Ook wordt gestudeerd op een stoppersregeling voor de sector. Het besluit dat de met corona besmette nertsenfokkerijen worden geruimd, lekte afgelopen woensdag al uit.

In de Kamerbrief bevestigen de ministers dit besluit op basis van advies van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z). Dit team verwacht dat de komende weken nog meer besmettingen worden geconstateerd in de nertsenhouderij. Dit komt onder meer doordat er juist nu een drukkere periode op de bedrijven aanbreekt, waardoor er meer erfbetreders zijn. 

Het kabinet onderzoekt ook of een eenmalige stoppersregeling kan worden vormgegeven. Op die manier kunnen deze bedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering beëindigen. De details hiervan zijn nog niet bekend.

Geen preventieve ruimingen
De niet besmette bedrijven blijven onder verscherpt toezicht. De huidige maatregelen, zoals een vervoersvoerbod van nertsen en mest, blijven in stand. Door middel van een 'early warning programma', waarbij wekelijks natuurlijk gestorven dieren worden ingezonden, kunnen in de komende periode mogelijk nieuwe verdachte en besmette bedrijven worden gevonden. Volgens de minister is er met deze testmethode geen juridische grond om verplicht alle bedrijven preventief te ruimen.

Inmiddels is bekend dat ook een verdacht bedrijf in Venray positief is getest. Daarmee komt de teller op 7 besmette bedrijven, met in totaal 9 locaties in het zuiden van het land in de gemeentes Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne, St Anthonis en Venray.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden