Shutterstock

Nieuws Verzekeringen

Bijna 20% meer aanvragen Brede Weersverzekering

16 Juni 2020 - Erik Colenbrander - 5 reacties

Dit jaar zijn er 2705 aanvragen voor subsidie ingediend voor de kosten van de Brede Weersverzekering. Dat is ruim 19% meer dan vorig jaar, toen er 2268 aanvragen binnenkwamen bij RVO.

De Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) en de verzekeraars benadrukken dat dit aantal nog niet de daadwerkelijke deelname aan de Brede Weersverzekering weergeeft. Pas in augustus wordt het definitieve aantal aanvragen verwerkt. Er zijn ook aanvragers die uit voorzorg bij de Gecombineerde Opgave invullen gebruik te willen maken van de subsidie, maar er uiteindelijk vanaf zien.

Tot 22 mei
Bij verzekeraar Agriver kon tot 22 mei, synchroon aan de einddatum van de Gecombineerde Opgave, deelname aan de Brede Weersverzekering worden opgegeven. De verzekeraar wil het niet mogelijk maken om nog later aan te kunnen melden, want als het groeiseizoen op gang komt kan een inschatting gemaakt worden van het groeiverloop en is het verzekeringsprincipe niet meer van toepassing.

Droogteschade
Agriver heeft het de laatste maanden heel druk met het verwerken van de aanmeldingen. Er is duidelijk meer belangstelling voor de Brede Weersverzekering dan andere jaren. Dat is ook het beeld bij verzekeraar Vereinigte Hagel. Beide verzekeraars kunnen nog geen uitspraak doen over het aantal nieuwe verzekerden en de verdeling naar gewas en schadesoort.

Vereinigte Hagel wil wel kwijt dat maistelers in Oost-Nederland zich niet langer alleen verzekeren tegen hagelschade maar nu zeker ook tegen droogteschade. Directeur Jan Schreuder raadt telers aan om zich te verdiepen in de voorwaarden en de verschillende mogelijkheden van de Brede Weersverzekering. "Er worden zeker niet alleen teelten zoals aardappelen en uien verzekerd."

Subsidie tegen extreem weer
De toegenomen belangstelling voor de Brede Weersverzekering heeft ongetwijfeld te maken met het afschaffen van de assurantiebelasting voor dit type verzekering. Daardoor daalt de premie. Bovendien kan de overheidssubsidie op deze premie stijgen tot 63,7%. Ook de weersomstandigheden spelen een rol in de toegenomen belangstelling, die waren het eerste halfjaar van 2020 wel heel extreem en gingen van extreem nat naar uitzonderlijke voorjaarsdroogte. Vanwege het extremer wordende weer wil de overheid de Brede Weersverzekering dan ook bevorderen, in plaats van telkens discussie te hebben over de hoogte van vergoedingen bij rampen.

Stortbuien op uitgedroogde grond
Afgelopen weekend nog kreeg Vereinigte Hagel meldingen binnen van hagelstenen zo groot als knikkers in het Groningse Ter Apel. In de Achterhoek viel er in korte tijd zoveel regen als normaal in de hele maand juni. Hierdoor dreigde gewasschade, maar de grond was zo droog dat de ondergelopen weilanden en akkers ook snel weer afwaterden. Ook de komende dagen is er dagelijks kans op lokale wateroverlast in heel Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Gifkikker 16 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10887876/bijna-20-meer-aanvragen-brede-weersverzekering]Bijna 20% meer aanvragen Brede Weersverzekering[/url]
Zou maar eens heel aandachtig de algemene voorwaarden lezen voor je een dergelijke verzekering afsluit. Want als het op uitkeren aankomt bij droogteschade wordt alles uit dekast getrokken om vooral niet uit te keren. Ook als er meerdere schades zijn in een teelt dan komt lang niet alles in aanmerking voor uitkering..
desjaak 16 Juni 2020
dat geld voor graan gewassen sowieso al niet, als die geoogst worden is er nog lang geen neerslag tekort van 250mm en dat is juist een gewas groep die door de droogte getroffen is dit jaar... maar je kan er wel premie voor afdragen
michal 18 Juni 2020

Buy frozen chicken online in USA
greppeltje 18 Juni 2020
flink wat greppels trekken goedkoopste verzekering en op tijd met de schop naar het land. maar weet iedereen nog wel wat een schep is.
Abonnee
betweter 18 Juni 2020
ze hebben allemaal een drone , smartfoon, maar greppels ho maar
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox