Nieuws Stikstofcrisis

Schamele interesse in Jonge Boerenfonds. Tot nu toe

29 Juni 2020 - 7 reacties

Is het de coronacrisis of zijn het dieper liggende sociaal economische redenen? In ieder geval is het een feit dat er tot nu toe nauwelijks gebruik is gemaakt van de Jonge Boeren regeling, die sinds 1 januari dit jaar beschikbaar is.

Dat meldt minister Schouten naar aanleiding van Kamervragen van het CDA. Het kabinet heeft namelijk op basis van het regeerakkoord €75 miljoen beschikbaar gesteld om jonge boeren te ondersteunen bij de bedrijfsovername van het gezinsbedrijf en investeringen in innovatie te financieren.

Provisie 1%
De investeringen moeten aansluiten bij de toetsingscriteria uit de visie 'Waardevol en verbonden' van het ministerie van LNV. Er wordt 1% provisie in rekening gebracht over de lening die gericht moet zijn op duurzame landbouw, waarbij de overheid voor 90% van de lening borg staat. Bedrijven die langer dan 3 jaar zelfstandig opereren kunnen geen gebruik meer maken van het vermogensversterkend krediet van de overheid.

De Borgstellingsregeling Vermogensversterkend Krediet (VVK) maakt het voor zowel overnemende als startende agrarische ondernemers mogelijk het risicodragend vermogen (solvabiliteit) van het bedrijf te versterken. De aankoop van extra grond, en dieren- en fosfaatrechten zijn uitgesloten van de regeling vanwege het prijsopdrijvende effect.

Stikstof-en coronacrisis
1 januari dit jaar is de VVK, beter bekend onder de naam Jonge Boerenfonds, in werking getreden. Minister Schouten constateert dat de start van de regeling zich afspeelt in een periode waarin veel (jonge) boeren zich zorgen maken over hun toekomstperspectief vanwege de stikstofcrisis en het advies van de commissie-Remkes, maar uiteraard ook vanwege de coronacrisis en de grote onzekerheid over de economische impact daarvan op de middellange en lange termijn. Tegen die achtergrond lijkt een groot aantal bedrijven investeringen en overnames uit te stellen. Dit is blijkbaar ook de reden dat tot nu toe nog nauwelijks gebruik is gemaakt van de regeling, luidt de inschatting van minister Schouten

Communicatiecampagne
Schouten lanceert dit najaar een campagne om agrarische ondernemers te ondersteunen bij de transitie naar duurzame landbouw en is van plan ook expliciet aandacht te besteden aan bedrijfsovername en het Jonge Boerenfonds.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Jonge boeren
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Kjol 29 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10888043/schamele-interesse-in-jonge-boerenfonds-tot-nu-toe]Schamele interesse in Jonge Boerenfonds. Tot nu toe[/url]
Logisch, deze minister leeft in een compleet andere wereld.
Westbrabander 29 Juni 2020
Deze regeling is niet populair, omdat er nauwelijks toekomstperspectief is. Als er toekomstperspectief was, dan is de regeling niet nodig.
petatje 30 Juni 2020
De situatie lijkt mij logisch. Je moet toch wel doof of blind zijn om in dit land nog boer te willen worden onder dit beleid. Je begint toch niet aan een doodlopende tocht! De minister en het kabinet kunnen nou direct het effect van hun wanbeleid ervaren.
Abonnee
Leo 30 Juni 2020
De zogenaamde innovaties zijn ook met regelingen totaal oneconomisch en onrendabel, dat is het punt. De normale bedrijfsvoering is dat overigens ook al op veel plaatsen.
hans 30 Juni 2020
De boeren hier worden ook wakker.

Hebben ze eindelijk HUN kabinet, met hun partijen VVD CDA en CU gezamenlijk aan de macht, en dan beginnen over wanbeleid.

Uit de EU (eurostrop) en weg met grote internationale verdragen (arme afzetmarkten) is de enige oplossing voor Nederland.
Maar met een kabinet met baantjesjagers en aan de hand van de multinationals zal dat nooit gebeuren.
Kjol 30 Juni 2020
Zag er nooit iets in maar de enige partij die geen huichelaars zijn en wel pro landbouw is de SGP.
Abonnee
info 30 Juni 2020
Een jonge boer moet je voor borg staan als staat, zonder hieraan allerlei voorwaarden te stellen zij hebben altijd nieuwe ideén , die moeten ze kunnen exploiteren zo komt er vernieuwing ook in de landbouw . Een ondernemer moet de vrijheid hebben om zijn ding te doen, helaas mogen we dat als boer in nederland niet meer.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox