Agrifoto

Nieuws Veilig op 1

Aantal ernstige ongelukken in sector blijft hoog

10 September 2020 - Kimberly Bakker

De agrarische en groene sector stond vorig jaar op plaats 3 in de lijst van sectoren met de meest ernstige ongelukken of die met een dodelijke afloop. Ook dit jaar blijft dit cijfer bijzonder hoog, zo toont Platform Zero Accidents aan. Daarbij gebeuren de meeste ongelukken nog altijd met een machine.

Dit jaar zijn tot nu toe 6 ongelukken (met 7 dodelijke slachtoffers) in de agrarische en groene sector geweest. De meeste ongelukken in de sector gebeuren met machines: zo'n 57% van de dodelijke ongelukken gebeurde de afgelopen 10 jaar namelijk op of in de buurt van machines. In totaal hebben in die periode 82 dodelijke ongelukken plaatsgevonden, wat een gemiddelde van 8 per jaar is. Bij de 7 dodelijke slachtoffers van dit jaar ging het 3 keer om een ongeluk met een machine.

Bedienen, verhelpen of schoonmaken
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ongelukken gebeuren tijdens het bedienen, verhelpen van storingen/verstoppingen en schoonmaken van een machine. Daarbij vinden de meest ernstige ongelukken veelal plaats met trekkers, heftrucks, rooimachines, graafmachines, verreikers en met shovels. Hierbij gaat het het vaakst mis met de beweegbare delen van de machine. Dit omdat de afscherming, de noodstop of de beveiliging tegen ongewenst opstarten ontbreekt. In de meeste gevallen wordt er iemand geplet, bekneld of overreden. Bij de niet-dodelijke ongelukken verliezen slachtoffers vaak een arm of been.

Om bewustwording te creëren, wordt deze week de 'Veilig op 1'-week georganiseerd, een initiatief van Platform Zero Accidents (waaraan onder andere LTO Nederland, Cumela, Nevedi en Fedecom meewerken). "Veilig werken met machines begint met bewustwording", zo stelt Wim van den Boomen van LTO Nederland. "Je moet alert zijn op hoe vaak je 'even snel' iets net niet helemaal veilig doet. Elk ongeluk is er een te veel. En vergeet het leed dat het met zich meebrengt niet."

Jeroen Brandenburg, namens FNV-werknemersvoorzitter van Stigas, deelt deze mening: "Als er ook maar iets met een machine aan de hand is, dan ga je er niet mee werken. Daar kan en mag geen discussie meer over zijn. Als iedereen in de sector zich daar vanaf nu aan houdt, dan is het aantal ongevallen met machines volgend jaar hopelijk drastisch gedaald. Het is een kwestie van gewoon doen." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden