Eigen foto

Nieuws Aftreden

Topman Albert Markusse vertrekt bij Cosun

11 September 2020 - Eric de Lijster

Albert Markusse stapt per 1 juni 2021 op als topman van voedingsconcern Cosun. Dan heeft hij er ruim 4 jaar opzitten als CEO bij het coöperatieve concern, waar onder meer Aviko en Cosun Beet Company onder vallen. Markusse wil meer tijd besteden aan zijn privéleven.

Dit meldt Cosun op haar website. Markusse is al sinds 2007 werkzaam bij Cosun. Daarvoor was hij directeur bij CSM Suiker. Na de overname van CSM Suiker door Cosun, werd hij CEO bij het toenmalige Suiker Unie (tegenwoordig Cosun Beet Company). Sinds 2017 promoveerde hij tot CEO, waarbij Markusse het stokje overnam van Robert Smith.

De topman kondigt zijn vertrek aan in een roerige periode voor het voedingsconcern, nu fritesconcern Aviko alle zeilen moet bij zetten. Als gevolg van de coronacrisis heeft Aviko met een grote vraaguitval vanuit de horeca te maken, wat flink inhakt op de financiële prestaties. 

Reorganiseren
Markusse heeft er de afgelopen jaren de hand niet voor omgedraaid om te reorganiseren. Onder zijn leiding is integratie van CSM Suiker in Suiker Unie tot stand gekomen en heeft hij het suikerbedrijf door de afschaffing van de Europese suikermarktordening geloosd. Daarbij zijn in Nederland onder meer fabrieken gesloten, maar is er ook flink geïnvesteerd in de huidige fabrieken in Dinteloord, Vierverlaten en het Duitse Anklam.

Het afgelopen jaar heeft Markusse mede de nieuwe strategie van Cosun voorbereid. Tevens heeft hij de investeringen van Cosun geïnitieerd bij Aviko (Poperinge, China en Rixona) en bij Duynie Group (petfoodfabriek in Cuijk). De opening van het Cosun innovation center heeft de basis gelegd voor toekomstige groei door innovatie, zo meldt het bedrijf in een verklaring.

Daarin wordt aangegeven dat Markusse een betere privé-werkbalans nastreeft om meer aandacht te kunnen besteden aan andere activiteiten, waaronder zijn gezin en maatschappelijke doelen. De zoektocht naar een opvolger is opgestart, meldt Cosun.

In 2018 sprak Boerenbusiness-redacteur Niels van der Boom met Markusse in een interview in onze eigen studio. Dat interview kan je hier nog eens terugkijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden