Christopher Halloran / Shutterstock.com

Politiek Verkiezingen VS

Koopt Trump boerenstem met enorme staatssteun?

20 Oktober 2020 - 1 reactie

Het is in Nederland ondenkbaar: een regering die jaar in jaar uit miljarden aan directe inkomstensteun verleent aan de agrarische sector. In de Verenigde Staten gaat dat anders, Trump doet dat wel.

Persbureau Reuters meldde maandag 19 oktober dat in 2020 een derde van het inkomen op agrarische bedrijven in de Verenigde Staten afkomstig zal zijn van staatssteun. Deels is dit afkomstig van compensatie voor het effect van de corona-uitbraak op de prijsontwikkeling en de afzet. Een ander deel wordt uitgekeerd om agrarisch ondernemers te compenseren voor de gevolgen van handelsoorlogen die Trump sinds zijn aantreden in 2016 heeft gestart met onder andere Mexico en China. Deze gebeurtenissen hebben de agrarische sector miljarden aan exportomzet gekost, volgens persbureau Reuters.

Stemgedrag in Midwest cruciaal
Vanwege de ongekende staatssteun aan boeren, wordt Trump ervan beschuldigd de stem van de boeren te kopen. Staten waar veel boerenstemmen zijn te winnen in de Midwest, spelen traditioneel dan ook een doorslaggevende rol in de verkiezingsuitslag. Zo was het in 2016 ook toen Hillary Clinton lange tijd zeker leek van de overwinning en zo zou het nu opnieuw kunnen gaan. Ook nu moet Trump een achterstand inhalen in de peilingen. Maar zoals hij zich in 2016 kon afzetten tegen het beleid van Obama, zo lijkt Biden nu succes te hebben met zijn anti-Trump campagne.

Buiten de grote steden, op het immens grote platteland van Amerika, kiest de meerderheid uit traditie voor de Republikeinse presidentskandidaat. Ook dit jaar is dat het geval, zo blijkt uit peilingen. Toch is Biden ook goed voor maar liefst 30% van de 'rurale stemmen', volgens peilingen over de kiezersgunst op het platteland. Dat is 5% meer dan er in 2016 op Hillary Clinton stemden.

Biden wil einde aan handelsoorlogen
De cijfers zijn opmerkelijk. Biden laat er geen misverstand over bestaan dat met de Democraten in het Witte Huis, de Amerikaanse economie stopt met het beschermen van de eigen (agrarische) economie. Daarnaast willen zij versneld verduurzamen, zodat ook de Verenigde Staten in 2050 zal voldoen aan de wereldwijd geldende verdragen over CO2. Biden zal de wereldvrijhandelspolitiek in ere herstellen. Zijn visie op de ontwikkeling van de agrarische sector lijkt een kopie van de Europese 'Farm to Fork' strategie, die focust op beloning van biodiversiteit, koolstofvastlegging en stimulering van de biologische landbouw.

Toch was de aanhang van Trump op het Amerikaanse platteland in de peilingen van 2016 groter dan nu. Zonder de ongekende staatssteun van Trump zou dit jaar 60% van de Amerikaanse agrarische bedrijven in financiële problemen zijn gekomen, zo blijkt uit dezelfde peiling die de kiezersgunst op het Amerikaanse platteland weergeeft. De handelspolitiek  van Trump geeft de agrarische sector blijkbaar te denken.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 20 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889741/koopt-trump-boerenstem-met-enorme-staatssteun]Koopt Trump boerenstem met enorme staatssteun? [/url]
Ondenkbaar!
En de EU? Niet Nederland, maar de EU?
Hoeveel meer miljarden subsidieert die de europese landbouwsector op de helft van de opeervlakte?

Trump kocht geen stemmen, de Obama/Clinton regering heeft de democraten zelf de afgrond in gelogen en gevochten.
De peilingen voor verkiezingen waren en zijn altijd erg gekleurd, en worden door gekleurde msm weer gegeven.

Joe Biden, een echte verantwoordelijke voor de Obama fiasco's (Oekraine!).
Hij is dit jaar de katvanger voor de democratische afgang.
Zelfs mooie beloften a la CO2 reductie in de USA, maar daarvoor in plaats méér wereldhandel, dus productie verplaatsen (met de CO2 uitstoot) plus meer vervoersbewegingen (extra CO2), zal voor hem geen stemmen opleveren.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief