Eigen foto

Boerenbusiness Agribusiness Award

MSD-vaccin kanshebber Agribusiness Award

30 Oktober 2020

De jury van de Boerenbusiness Award heeft dit jaar 4 bedrijven met hun product of dienst genomineerd voor de Agribusiness Award 2020. De komende tijd stellen zij zichzelf en het product aan u voor. Vandaag MSD Animal Health met het Porcilis Lawsonia vaccin tegen de PIA-bacterie bij varkens.

Marleen van Sleuwen, marketing manager Swine bij MSD, nam de nominatie afgelopen maandagmiddag in gezelschap van collega's Ton Jacobs, Ramon Pauwels en Lisanne Houben in ontvangst. "We zijn erg blij met deze nominatie. Het is een mooie pluim op het resultaat na bijna 20 jaar productontwikkeling."

"Er zitten verschillende voordelen aan dit vaccin. Het brengt niet alleen meer werkplezier, het leidt daarbij tot betere groei en voederconversie bij biggen en varkens, waardoor de varkenshouder kosten kan besparen. Het vaccin is vrij snel omarmd door varkenshouders, waaruit blijkt dat er behoefte aan was. De eerste tevreden klanten hebben zich al gemeld."

Preventief vaccin voor PIA bacterie
MSD Animal Health richt zich op innovatieve oplossingen die bijdragen aan het verbeteren van de diergezondheid. Het vaccin draagt hier ook aan bij. Het is namelijk het eerste injecteerbare vaccin tegen de PIA-bacterie. "Het fijne van ons vaccin is dat het geïnjecteerd wordt en doormiddel van een pilletje opgelost kan worden in ons vaccin tegen circo en mycoplasma. Hierdoor is het minder arbeidsintensief en hoeven de biggen en varkens minder prikken te incasseren."

"We zijn zeer verheugd dat het vaccin zo goed ontvangen wordt, gezien het nog maar relatief kort op de markt is," aldus Van Sleuwen. "Voordat we het officieel op de markt brachten, kregen we al de vraag vanuit varkenshouders wanneer het beschikbaar kwam. Dit laat wel zien dat er animo voor was, wat we nu terug zien in de verkoop. Uit veldonderzoek bij verschillende varkenshouders blijkt dat het vaccin goed aanslaat. Op de bedrijven is over het algemeen minder uitval, een betere voerconversie, betere groei en minder antibiotica gebruik geregistreerd. Hierdoor zitten er ook economische voordelen aan het vaccin, het kan 8 – 9 euro per vleesvarken opleveren."

De vakjury ziet ook in dit product marktpotentieel: "Het betreft een belangrijk gezondheidsprobleem in de varkenshouderij. Rendement voor de boer en marktpotentieel voor het vaccin lijken dan ook gegarandeerd", aldus juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen.

Uitreiking op 26 november
De 4 genomineerden houden op vrijdag 6 november een besloten presentatie voor de jury. Op 26 november wordt van de 4 genomineerden de winnaar bekend gemaakt. In verband met corona is deze ontknoping digitaal en voor iedereen live te volgen op Boerenbusiness.nl.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Agribusiness Award

Wiedrobot van Andela wint Agribusiness Award

BB TV Agribusiness award

Mini LG Lab maakt vers gras meten toegankelijker

BB TV Patrick Piessens

'Nucrop als mogelijk alternatief voor glyfosaat'

BB TV Twan Claessens

Varkens met antibioticavrij leven verwaarden in keten

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox