ForFarmers

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers ziet voerafzet en winst verder dalen

30 Oktober 2020 - 2 reacties

ForFarmers heeft de daling van de voerafzet in het derde kwartaal van dit jaar niet tot stilstand kunnen brengen. Het voerconcern wijt dit onder meer aan de gevolgen van de coronacrisis en dierziekten als Afrikaanse varkenspest (AVP) en vogelgriep. Ook de brutowinst is gedaald.

Dit meldt ForFarmers in haar kwartaalrapportage. Het totale volume aan verkochte voeders, door ForFarmers 'Total Feed' genoemd, is van juli tot en met september van dit jaar met 2,8% gedaald. Het volume mengvoer is met 3,7% gedaald. De daling heeft zich vooral voorgedaan in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. In Polen en Duitsland is de afzet stabiel.

Daarmee vlakt de afname in de voeraankopen bij ForFarmers wat af ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020. Toen daalde het total-feed volume met 5,6% en de afzet van mengvoer met 4,9%. De coronacrisis laat zijn sporen na in de voerafzet van het derde kwartaal, meldt topman Yoram Knoop. Veehouders zien de afzetmarkten afnemen en de productprijzen onder druk komen te staan. "Het blijft onzeker hoe lang corona nog tot ingrijpende maatregelen leidt. Uit voorzorg worden veehouders, bedrijven en consumenten terughoudender in hun uitgavenpatroon."

Versoepelingen teruggedraaid
Dat de relatieve daling van de voerafzet in het derde kwartaal afvlakt, heeft voor een deel te maken met de versoepelingen in het coronabeleid in de landen waar ForFarmers voeders verkoopt. Hierdoor kon de markt weer wat opkrabbelen. De huidige of aangekondigde lockdowns in bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft deze positieve beweging weer stil gezet.

Zo is in Nederland de impact van de coronacrisis vooral te voelen in de vleesveesector, merkt ForFarmers. In de varkenssector daalde het volume vooral door het effect van de stoppersregeling in Nederland. In België liet de opheffing van de exportbeperkingen naar landen buiten de EU, die waren ingesteld vanwege AVP, nog op zich wachten. Hierdoor bleven varkensprijzen laag en kromp de varkensstapel. In de pluimveesector bleef het volume redelijk stabiel, aldus ForFarmers.

Verandering van productmix
In het VK zag ForFarmers zowel het verkochte volume in de rundveehouderij (mede door een goed grasseizoen), de varkenshouderij als in de pluimveehouderij afnemen. Ook de marge per ton daalde als gevolg van, zoals ForFarmers het omschrijft, tijdelijke verandering van de productmix. Oftewel, het concern moest een periode duurder ingekochte grondstof verwerken in hun voeders. 

In Duitsland en Polen zijn wisselende resultaten te zien. Het total-feedvolume is in deze landen gecombineerd licht gedaald, terwijl de afzet van mengvoer stabiel bleef. Dit laatste komt onder meer doordat een daling van de mengvoerafzet in Polen is gecompenseerd met een volumegroei in Duitsland. Hier wist ForFarmers naar eigen zeggen nieuwe klanten en tenders te winnen, vooral in de varkenssector. In de pluimveesector was er wel sprake van een volumedaling.

Dit komt vooral doordat de Poolse pluimveesector in zwaar weer zit, beschrijft ForFarmers. Eerst heeft sector te maken met exportbeperkingen doordat vogelgriep in Polen was geconstateerd, vervolgens resulteerden de coronamaatregelen tot een stevige terugval in de vraag naar pluimveevlees. Ook in Duitsland daalde de afzet in de pluimveesector door het verlies van enkele contracten.

Hard teruglopende brutowinst
Door al deze ontwikkelingen is de brutowinst van ForFarmers met 6,8% gedaald in het derde kwartaal. Ook de EBITDA, de winst voor aftrek van rente, belasting en afschrijvingen, loopt in deze periode hard terug met 9,4%. Vooral de margedruk in Polen en de tijdelijke verslechtering van de productmix hakken hier op in. ForFarmers heeft maatregelen genomen om deze winstdaling te compenseren met dalende bedrijfslasten. Zo zijn in de tweede helft van 2019 4 voerfabrieken gesloten, waardoor het doel van €10 miljoen aan kostenbesparing werd bereikt.

ForFarmers laat in de verklaring dan ook weten ten opzichte van 2019 in 2020 "een ruim hogere onderliggende EBITDA en nettowinst te realiseren mede door de genomen efficiencymaatregelen." Daarbij moet worden gezegd dat 2019 voor het voerconcern een zwak jaar was met een uiteindelijke nettowinst van €17,7 miljoen.

boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
yep 30 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889870/forfarmers-ziet-voerafzet-en-winst-verder-dalen]ForFarmers ziet voerafzet en winst verder dalen[/url]
sinds wanneer is een fabriek sluiten een kostenbesparing? Dit kan toch alleen als deze fabriek verliesgevend is, anders is het in mijn ogen geen kostenbesparing.
4 fabrieken sluiten -> 10 miljoen kostenbesparing, werd er in deze fabrieken dan 2,5 miljoen verlies gedraaid per fabriek?
>>> 30 Oktober 2020
Steeds meer boeren voeren liever van een voerfabriek die de Nederlandse boer niet beconcureerd door te investeren in het buitenland. Je hebt wanneer je voer/producten/diensten afneemt van bedrijven als FF toch het idee dat je je concurrenten in het buitenland financierd.
De kosten van deze investeringen, succesvol voor FF of niet, zitten toch in de voerprijs.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers incasseert nieuwe dreun in prestaties

Nieuws Beurs

Koers ForFarmers zakt door grens van 3 euro

Analyse Chris Deen

Neemt ForFarmers een gok met nieuwe CEO?

Nieuws Benoeming

ForFarmers haalt nieuwe topman op bij Aviko

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief