Shutterstock

Nieuws Vogelgriep

Vogelgriep ontdekt op tweede pluimveebedrijf

5 November 2020 - Redactie Boerenbusiness

Op een bedrijf met legpluimvee in het Gelderse dorp Puiflijk is vogelgriep van waarschijnlijk de hoogpathogene variant H5 vastgesteld. Het bedrijf ligt in de zone van 3 kilometer die rondom het bedrijf in Altforst geldt, waar eind vorige maand als eerste vogelgriep is ontdekt

Dit meldt het ministerie van Landbouw. Rondom het getroffen bedrijf in Puiflijk (gemeente Druten) ligt in een straal van 1 kilometer nog een pluimveebedrijf. Om besmetting te voorkomen worden de kippen op beide bedrijven geruimd. Op het bedrijf waar de besmetting is geconstateerd, gaat het om 100.000 leghennen. Het andere bedrijf heeft 115.000 opfokleghennen.

Ook om het getroffen bedrijf in Puiflijk worden nu zones van 3 en 10 kilometer ingesteld, waar vanaf vandaag (donderdag 5 november) maatregelen gelden. Omdat dit tweede besmette bedrijf dichtbij het eerste bedrijf ligt, overlappen de zones elkaar grotendeels, meldt het ministerie.

Dode vogels in het noorden
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Puiflijk liggen 6 andere pluimveebedrijven, waaronder het eerder geruimde bedrijf. De overige bedrijven in dit gebied worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 24 pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt het vervoersverbod. Het vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van pluimveebedrijven.

In het noorden van Nederland zijn meerdere dode vogels aangetroffen. Deze vogels worden opgestuurd en onderzocht, meldt het ministerie. De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden