Shutterstock

Nieuws Presidentsverkiezingen

Landbouwcomité VS verliest bevlogen voorzitter

13 November 2020 - Jorine Cosse

De huidige voorzitter van het Amerikaanse Landbouwcomité van het Huis van afgevaardigden heeft de verkiezingsstrijd verloren. Het verlies van Collin Peterson wordt gezien als een 'major setback' voor de traditionele landbouwlobby. Het comité moet daardoor op zoek naar een nieuwe voorzitter.

De voorzitter van dit comité oefent veel invloed uit op de totstandkoming van de nieuwe Farm Bill die eens in de 5 jaar wordt opgesteld en ook op andere landbouw gerelateerde wetgeving. Met het vertrek van de meer conservatieve democraat Collin Peterson uit Minnesota, verliest het Congres en stem die zich sterk inzette voor overheidssteun voor de Amerikaanse boeren. Daarnaast was hij ook belangrijk voorvechter voor de landbouw in zijn eigen district. Het Landbouwcomité moet dus op zoek naar een nieuwe voorzitter. Voormalig governeur uit Minnesota, Michelle Fischbach, gaat Peterson's district na zijn vertrek vertegenwoordigen.

Nieuwe prioriteiten
De nieuwe voorzitter wordt gekozen uit het ledenbestand van het Landbouwcomité. Hierbij wordt gelet op senioriteit, beschikbaarheid en ook interesse vanuit de leden zelf. De eerste kandidaat is David Scott, een Democraat uit de staat Georgia. Scott heeft al aangegeven interesse te hebben en heeft de steun van Peterson ontvangen. De Democraat richt zich op promotie van oplossingsgerichte duurzame landbouwproductie en uitte zijn zorgen over de gevolgen van klimaatverandering. Als David Scott daadwerkelijk het voorzitterschap in handen krijgt is hij de eerste zwarte voorzitter van het landbouwcomité.

De tweede in rij wat betreft senioriteit is de democraat Jim Costa, afkomstig uit de belangrijkste landbouwstaat van de VS, Californië. Costa richt zich op waterschade en arbeid. Zijn district wordt gevormd door een groot aantal melkveehouderijen en er vindt veel productie van fruit en noten plaats, waar Scott's district bekend staat om de suikerbieten en varkenssector. Met Costa aan het roer krijgt het landbouwcomité voor het eerst sinds 1867 een voorzitter uit Californië.

Afwachten
Het Huis van Afgevaardigden kent veel verschillende comités, waaronder  het landbouwcomité. Aankomende week gaat het proces van het kiezen van de nieuwe voorzitters van start. Het Steering and Policy Committee van het Huis komt eerst met een advies, maar de hele Democratische Caucus kiest uiteindelijk de nieuwe voorzitter. Deze wordt vervolgens begin 2021 geïnstalleerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox