Shutterstock

Nieuws Brexit

Veel bedrijven nog niet voorbereid op brexit

19 November 2020 - Jeannet Pennings

Een op de 3 bedrijven in Nederland bereidt zich nog niet voor op de gevolgen van de brexit. De uitkomst van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw partnerschap is volgens hen nog te onzeker. Afhankelijk van een zachte of harde brexit, wordt de schade voor de Nederlandse economie geschat tussen de €4,5 miljard en €17,5 miljard.

Kantar deed onderzoek onder 572 bedrijven die direct of indirect zakendoen met het Verenigd Koninkrijk (VK). Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat.

Of de EU en het VK nu een akkoord bereiken of niet, per 1 januari 2021 zullen er nieuwe regels gelden voor het zakendoen met het VK. De meeste bedrijven met een directe handelsrelatie (53%) vinden het belangrijk om zich daarop voor te bereiden. Van alle ondervraagde bedrijven geeft 57% aan zich te hebben voorbereid, variërend van een beetje tot in zeer grote mate.

Onderhandelingen afwachten
Daarmee is er weinig veranderd ten opzichte van april 2020, toen een zelfde onderzoek werd gedaan. Een derde van de bedrijven wacht eerst de uitkomsten van onderhandelingen af voordat zij echte voorbereidingen treffen.

Vooral bedrijven met een indirecte handelsrelatie bereiden zich (nog) niet voor (74%). Zij verwachten niet dat brexit gevolgen zal hebben voor hun bedrijf. Voor ruim een kwart van de bedrijven (28%) is dat anders. Zij zien brexit nog steeds als een probleem. De coronacrisis heeft daar niets aan veranderd.

Bredere voorbereidingen
Het aandeel bedrijven met een directe handelsrelatie met het VK dat zich in zeer grote of behoorlijke mate op Brexit voorbereidt blijft sinds 2019 stabiel rond de 30%. Uit het onderzoek blijkt wel dat deze groep zich vaker in de volle breedte voorbereidt. Steeds vaker worden er afspraken gemaakt over leveringsvoorwaarden, prijzen en transport. Ook doen deze bedrijven vaker de Brexit Impact Scan.

Iets meer dan de helft van de bedrijven die direct zakendoen met het VK (54%) hoopt op een bredere deal, inclusief afspraken over allerlei aspecten van economische samenwerking. De verwachtingen over de uitkomst lopen echter sterk uiteen. Slechts 5% denkt dat een bredere deal mogelijk is, 26% verwacht dat er geen akkoord komt, 23% rekent op een beperkt akkoord en 23% zegt het niet te weten.

Kosten brexit voor Nederland
Mocht er een 'zachte' brexit komen dan nog loopt de Nederlandse economie forse schade op. Deze schade wordt geschat op ruim €4,5 miljard en 17.700 banen. Bij een zachte brexit treedt er een vrijhandelsverdrag in werking zonder invoertarieven en een grote mate van overeenstemming over de eisen van de Britten aan hun invoer. Hoewel dat de grenscontroles, wachttijden en administratie beperkt houdt, ontstaan er toch handelsbelemmeringen die kosten met zich meebrengen.

Mocht een overeenkomst helemaal uitblijven, dan dreigt een 'harde' brexit. In dat geval gaan beide landen invoertarieven heffen op een deel van elkaars producten en ontstaan er extra handelsbelemmeringen in de vorm van strengere grensinspecties, langere wachtrijen en extra documentatie. Dit leidt tot een sterke terugval van de vraag uit het VK en kost Nederland €17,5 miljard aan toegevoegde waarde en bijna 70.000 banen. Zo blijkt uit een rapport van ABN Amro.

Oponthoud voorkomen
Aan het einde van het jaar loopt de overgangsperiode voor brexit af. Per 1 januari zullen er sowieso grensformaliteiten komen. Wanneer ondernemers zich goed voorbereiden helpt dat oponthoud tegen te gaan. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met toeleveranciers en afnemers, te zorgen voor een douanenummer (EORI) en het transport goed te regelen. En door zich goed te laten informeren door de Britse overheid over regels en formaliteiten die in het VK zullen gaan gelden. Informatie en tips zijn te vinden op brexitloket.nl.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden