BASF

Nieuws BASF

BASF steunt duurzame landbouw met 4 doelen

19 November 2020 - Kimberly Bakker

Right balance, better yield. Dat is het doel dat chemieconcern BASF zichzelf de komende jaren heeft gesteld. Concreet heeft het daarvoor 4 duurzaamheidsdoelen opgesteld. Zo hoopt het concern een bijdrage te leveren aan de Europese Green Deal. "De transformatie tot een duurzame landbouwsector kan niet door één partij gezet worden, daarvoor moeten alle partijen in de keten samenwerken", zo stelt Vincent Gros, directeur van de afdeling Agricultural Solutions bij BASF, 19 november op de bijeenkomst 'Our way forward in sustainability'.

"Boeren zijn van fundamentele waarde voor de maatschappij. Zonder die boeren hebben we geen voedsel", trapt Gros de digitale bijeenkomst van BASF af. In de komende jaren moet de sector verduurzamen en moet de CO2-voetafdruk verlaagd worden. Kortom: het zijn complexe tijden voor boeren. Dat erkent de directeur van de afdeling Agricultural Solutions. "Boeren willen hun grond gezond achterlaten voor volgende generaties, maar moeten daarbij aan steeds meer eisen voldoen. Als BASF willen wij ze helpen in deze transformatie."

Het concern heeft daarom voor komende jaren 4 duurzaamheidsdoelen opgesteld: de CO2-voetafdruk verlagen en de boeren weerbaarder maken tegen klimaatverandering, duurzame oplossingen vinden voor de huidige uitdagingen, de digitale toepassingen verder integreren in de sector en het reduceren van het aantal landbouwincidenten dat effect heeft op gezondheid of milieu. Het devies voor de komende jaren is dan ook: 'Right balance, better yield'. Kortom: er moet een goede balans komen tussen de duurzame oplossingen en de opbrengsten die behaald kunnen worden.

Technologie speelt grote rol
Concreet stelt BASF zichzelf het doel om boeren te helpen om hun CO2-voetafdruk per ton geproduceerd gewas met 30% te verminderen. Een voorbeeld waarmee het dat wil doen, is de introductie van 'Hybrid Wheat'. Dit product moet de eerste pijler uit de 4 doelstellingen vervullen, omdat het weerbaarder moet zijn tegen klimaatverandering. "De teelt van onze 'Hybrid Wheat' bevindt zich nog in de ontwikkelfase, maar het doel is om dit product tegen 2024/2025 in de grote tarweproducerende landen op de markt te brengen. Het is een van onze manieren om boeren te helpen in de strijd tegen klimaatverandering", zo licht Livia Tedeschi, senior vicevoorzitter van de afdeling Agricultural Solutions in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, toe.

Een ander doel is om de integratie van digitale toepassingen tegen 2030 uit te breiden naar ruim 400 miljoen hectare. "Daarbij focussen we ons op het zogenaamde 'Smart Spraying', dat we ontwikkeld hebben in samenwerking met Bosch." Het bedrijf heeft namelijk als doel dat richting 2030 circa 125 miljoen hectare met dit systeem wordt bespoten. Ten slotte wil het bedrijf inzetten op minder incidenten. Daarbij doelt het bijvoorbeeld het morsen van middelen wat gevaren oplevert voor de gezondheid van de boer én het milieu. "Met een nieuw systeem, dat we hopelijk komend jaar uitrollen, hopen we ervoor te zorgen dat onze middelen minder snel in de natuur terechtkomen", aldus Tedeschi.

Bijdrage leveren aan Green Deal
BASF heeft weinig keuze in de mate van verduurzaming, want de Green Deal van de Europese Unie stelt behoorlijk wat eisen aan gewasbescherming. "Het is zeker een ambitieus plan, dat ontkennen we niet, maar over het algemeen sluit het goed aan bij onze doelen", stelt Gros. "Deze transformatie kunnen we echter niet alleen doen, daar moeten alle partijen in keten voor samenwerken. Wij staan daar zeker voor open." BASF ziet nog wel een aantal open eindjes. Zo wordt er veel aandacht besteed aan technologische ontwikkelingen, maar het concern vraagt zich af hoe ver de ontwikkelaars al zijn met die technologie. "Daarnaast zijn sommige technologieën die de transformatie mogelijk moeten maken, nog niet toegestaan in de Europese Unie. Wij vragen ons af hoe snel zoiets opgelost kan worden."

Dat het vernieuwde Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een stuk milder is op het gebied van natuur, milieu en klimaat en de 'groene doelen' in de Green Deal eigenlijk tenietdoen, zoals door veel partijen wordt beschreven, is voor BASF geen reden om af te wijken van de Green Deal. "De onderhandelingen over het GLB zijn nog volop gaande en we houden de uitkomst goed in de gaten. Maar, op dit moment hebben we ervoor gekozen om de boer te ondersteunen in het behalen van de vele doelstellingen die het opgelegd krijgt. Dat willen we doen met bovenstaande pilaren", zo sluit Gros af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden