Politiek Forum voor Democratie

'Jammer dat Thierry Baudet is afgetreden'

24 November 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

Met de verkiezingen voor de boeg was de onrust binnen Forum voor Democratie niet eerder zo groot als nu. Door ophef over antisemitische en homofobe uitlatingen binnen de jongerenafdeling van de partij, besloot Thierry Baudet zich maandagavond (23 november) terug te trekken als lijsttrekker. Vandaag (dinsdag) werd bekend dat Baudet ook stopt als partijvoorzitter en dat Kamerlid Theo Hiddema is opgestapt.

Ook Freek Jansen, kandidaat-Kamerlid en voorzitter van de jongerenafdeling, legt zijn functie neer. Als donderslag bij heldere hemel kwam het vertrek van Baudet na de ontstane onrust afgelopen weekend niet, maar verrassend is wel dat hij nog voor de conclusie van het onderzoek over de gang van zaken binnen de partij terugtreedt. "Het is triest voor de partij en de mensen die dit aangaat", zo laat kandidaat-Kamerlid Jan Cees Vogelaar desgevraagd weten. "Ik vind het jammer dat Baudet vertrekt, maar aan de andere kant laat dit zien dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt. Dit onderstreept dat Forum niet racistisch, homofoob of nazistisch is."

Of het vertrek van de lijsttrekker schade toebrengt aan de partij? "Dat is nu nog lastig om te zeggen. In maart volgend jaar krijgen we een antwoord op die vraag, wanneer de kiezer heeft gesproken. Ondertussen blijven wij bezig om ons partijprogramma te benadrukken." Vogelaar zelf richt zich in de campagne daarbij expliciet op boeren en tuinders.

Blijft Baudet?
Hoewel Baudet nu van het podium verdwijnt, trekt hij zich niet helemaal terug uit de partij. Baudet kan mogelijk lijstduwer voor het FvD worden en kan zodoende in maart via voorkeurstemmen alsnog de Kamer ingaan. De is vraag hoeveel zetels Forum straks in maart weet te bemachtigen door de onrust die rondom zijn persoon is ontstaan. Baudet is immers min of meer de personificatie van Forum.

De partij was in de afgelopen maanden bovendien al flink afgegleden en stond in de peilingen nog 'maar' op 4 zetels, met een uitloop naar 7. Weliswaar een verdubbeling van de huidige bemanning, maar fors minder dan eerder voor mogelijk werd gehouden. Bij de Eerste Kamerverkiezingen, bijna anderhalf jaar gelden, haalde de partij nog een monsterscore door de grootste te worden.

Voorkeurstemmen
Met het vertrek van Thierry Baudet, Theo Hiddema en  Freek Jansen stijgt beoogd landbouwwoordvoerder Jan Cees Vogelaar van plek 9 naar plek 6 op de kieslijst, iets wat in theorie zijn kans op een zetel vergroot. "Dat is theorie inderdaad, want het is goed mogelijk dat de vervangers voor Baudet en Jansen boven mij op de lijst komen. Toen ik mij kandideerde voor Forum was voor mij een voorwaarde dat ik in de top 10 zou staan en dat sta ik. Het is aan boeren en tuinders om in maart via voorkeurstemmen te bepalen of zij de komende jaren een ander landbouwgeluid in de Kamer willen", aldus Vogelaar.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Peter 25 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890159/jammer-dat-thierry-baudet-is-afgetreden]'Jammer dat Thierry Baudet is afgetreden'[/url]
Man was toch aanfluiting voor politiek met gespeelde interesse voor de boeren. Misschien kan Jan Cees de partij op het goede spoor brengen, maar die had ook beter bij één van de traditionele partijen zich kunnen aansluiten.
Abonnee
jan 25 November 2020
het is daar een zootje
als jan kees nu Baudet nog gaat verdedigen valt hij bij boeren door de mand.

die man is nooit in de kamer, gisteren bij de landbouwbegroting is er niemand van de fvd aanwezig, en daar staat Jan kees dan op de lijst

ingrijpen of weg wezen
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden