Eigen foto

Boerenbusiness Agribusiness Award

Limagrain winnaar Agribusiness Award 2020

26 November 2020 - Redactie Boerenbusiness

Limagrain Nederland is met zijn mobiele LG Lab de winnaar van de Agribusiness Award van 2020. Dit is donderdagmiddag 26 november bekendgemaakt tijdens een live uitzending op Boerenbusiness.nl. Presentatrice Roxana van der Meulen reikte de prijs digitaal uit aan Jos Groot Koerkamp, commercieel manager van Limagrain.

Het meten van de samenstelling van vers gras is met het LG Lab letterlijk in een koffertje gestopt. Dit mobiele lab is van klein formaat, maar kan volgens de onafhankelijke jury van grote impact zijn voor de Nederlandse melkveehouderij. Niet alleen kan dit het financiële rendement van het boerenbedrijf verbeteren, ook helpt het LG Lab de uitstoot van stikstof terug te dringen.

Vanwege de huidige coronamaatregelen vond de uitreiking plaats bij een online event, waarbij de 4 finalisten, juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen en presentatrice Roxana van der Meulen in de Boerenbusiness-studio digitaal aan elkaar werden gekoppeld. Limagrain laat weten blij en verrast te zijn met de Award en het bijbehorende mediapakket ter waarde van €6.500. Limagrain Nederland volgt CowManager op, die vorig jaar de prijs in de wacht sleepte, als winnaar van de Agribusiness Award.

"Wij zijn zeer blij met deze waardering, want het zijn allemaal heel sterke innovatieve kandidaten. Het was ongelooflijk spannend, deze prijs is een compliment voor ons hele team", zei Jos Groot Koerkamp, commercieel manager van Limagrain Nederland in een reactie. "Boerenbusiness heeft met deze prijs iets moois opgezet om in de toekomst uit te bouwen. Het daagt ons in de agribusiness om elkaar te versterken."

Passend bij de tijdsgeest
In de hedendaagse praktijk sturen melkveehouders monsters vers gras naar een laboratorium toe voor het bepalen van de voederwaarde. Met het LG Lab kan het laboratorium zelf naar de melkveehouder toe gaan. Uit de tests komen waardevolle data over de graskwaliteit, waardoor in het rantsoen efficiënter kan worden gevoerd.

Niet alleen kunnen zo kosten worden bespaard in het optimaliseren van de krachtvoergift en in het bijvoeren. Ook levert het LG Lab belangrijke informatie voor melkveehouders om nog meer melk uit het eigen gras te halen en de eigen eiwit beter te benutten. "Het LG Lab levert zo op bedrijfsniveau een wezenlijke bijdrage aan het terugdringen van het stikstofprobleem. Het belang hiervan neemt, zeker als het gebruik van het mobiele lab landelijk wordt uitgerold, alleen maar verder toe. Daarmee voelt Limagrain Nederland met het LG Lab de tijdsgeest feilloos aan", zo concludeert de vakjury van de Award.

De jury laat daarnaast weten het te waarderen dat Limagrain Nederland het LG Lab niet primair heeft ontwikkeld voor het eigen financiële gewin, maar vooral als belangrijke tool voor de boer. "Deze graspioniers verdienen daarvoor een welverdiende pluim. De jury van de Agribusiness Award van Boerenbusiness heeft daarom unaniem besloten de Agribusiness Award 2020 toe te kennen aan Limagrain Nederland", aldus juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen.

4 finalisten
Voor het bemachtigen van de award, een initiatief van Boerenbusiness, hebben zich dit jaar 27 bedrijven en organisaties aangemeld. De jury, bestaande uit Aalt Dijkhuizen, Pierre Berntsen en Jan Omvlee hadden ook dit jaar een zware kluif aan het selecteren van de genomineerden. Uiteindelijk kwamen daar 4 finalisten uit, naast Limagrain Nederland waren dat Lely met de Lely Orbiter, MSD Animal Health met het Porcilis Lawsonia vaccin en Koppert Biological Systems met de Natutec Drone.

De jury heeft in haar beoordeling gelet op de volgende criteria: de inzending moet een vernuftige verbetering of dienst zijn, een significante bedrage leveren aan de bedrijfsvoering en het rendement van een agrarisch ondernemer, beschikbaar en bewezen zijn in de praktijk en een groot potentieel hebben.

Bekijk ook de video voor meer informatie over het mobiele LG lab

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Agribusiness Award

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

Nieuws Agribusiness Award

BBLeap wint Agribusiness Award 2023

BB TV Harm Ypma

Mestverrijker helpt veehouder vergroenen

BB TV Rieks Smook

'Gras is in potentie een volwaardig eiwitgewas'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox