Shutterstock

Nieuws Brexit

EU en VK sluiten op de valreep brexit-deal

24 December 2020

Onder druk wordt alles vloeibaar, zo ook de ogenschijnlijk muurvaste brexit-onderhandelingen. Vlak voor Kerstavond zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk alsnog tot een deal gekomen. Een harde brexit lijkt nu definitief van de baan en daarmee wordt in 2021 veel chaos in de handel en logistiek voorkomen.

Europese Commissie Ursula Von der Leyen is duidelijk in de nopjes met de deal en spreekt van 'eerlijk' en 'rechtvaardig'. De Britse premier Boris Johnson is ervan overtuigd dat hij met de gemaakte afspraken in zijn thuisland goed voor de dag kan komen. "Wat in 2016 aan het Britse volk is beloofd, maakt deze deal waar", zo geeft hij aan in de verklaring. Lang heen waren de afspraken omtrent de visrechten een struikelblok in de onderhandelingen. Van der Leyen laat weten dat hier nu voor de komende 5,5 jaar afspraken over zijn gemaakt. 

Historisch akkoord
Kort na de witte rook stromen de reacties binnen. CDA-Europarlementariër Esther de Lange spreekt van een opluchting voor mensen en bedrijven aan beide kanten van het kanaal. Met de deal wordt chaos voorkomen. De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, spreekt zelfs van een historisch akkoord, al betreurt hij het nog steeds dat de Britten uit de EU zijn vertrokken. 

De details over het akkoord en ook de impact voor de agrarische handel worden ongetwijfeld later duidelijk.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Nieuws Aardappelen

Ierse telers in de knel door verbod op Schots pootgoed

Opinie Jaap Majoor

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief