Shutterstock

Nieuws Brexit

EU en VK sluiten op de valreep brexit-deal

24 December 2020 - Wouter Baan

Onder druk wordt alles vloeibaar, zo ook de ogenschijnlijk muurvaste brexit-onderhandelingen. Vlak voor Kerstavond zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk alsnog tot een deal gekomen. Een harde brexit lijkt nu definitief van de baan en daarmee wordt in 2021 veel chaos in de handel en logistiek voorkomen.

Europese Commissie Ursula Von der Leyen is duidelijk in de nopjes met de deal en spreekt van 'eerlijk' en 'rechtvaardig'. De Britse premier Boris Johnson is ervan overtuigd dat hij met de gemaakte afspraken in zijn thuisland goed voor de dag kan komen. "Wat in 2016 aan het Britse volk is beloofd, maakt deze deal waar", zo geeft hij aan in de verklaring. Lang heen waren de afspraken omtrent de visrechten een struikelblok in de onderhandelingen. Van der Leyen laat weten dat hier nu voor de komende 5,5 jaar afspraken over zijn gemaakt. 

Historisch akkoord
Kort na de witte rook stromen de reacties binnen. CDA-Europarlementariër Esther de Lange spreekt van een opluchting voor mensen en bedrijven aan beide kanten van het kanaal. Met de deal wordt chaos voorkomen. De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, spreekt zelfs van een historisch akkoord, al betreurt hij het nog steeds dat de Britten uit de EU zijn vertrokken. 

De details over het akkoord en ook de impact voor de agrarische handel worden ongetwijfeld later duidelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden