Nancy Beijersbergen / Shutterstock

Nieuws Verkiezingen

Melkveehouder kruist de degens met Sigrid Kaag

1 Maart 2021 - Redactie Boerenbusiness

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag gaat na de verkiezingen bij melkveehouder Bert-Jan Verboom langs om te praten over het verlagen van de stikstofuitstoot. Verboom is een van de melkveehouders rond Nieuwkoop die een eigen plan hebben gelanceerd om knelpunten in het stikstofbeleid op te lossen.

Kaag deed de uitnodiging aan melkveehouder Verboom gisteravond (zondag 28 februari) tijdens het eerste tv-lijstrekkersdebat bij RTL4. De 6 aanwezige lijstrekkers van de grootste partijen in de huidige Tweede Kamer kregen ieder een boze burger voor zich over een ander onderwerp. Kaag zei de melkveehouder dat het niet anders kan dan de veestapel te halveren om de stikstofuitstoot te reduceren. Van de Nieuwkoopse plannen, die al eerder aan minister Schouten zijn gepresenteerd, had ze nog niet gehoord.

Dode mus
Volgens de melkveehouder noemde Tjeerd de Groot, de partijgenoot van Kaag, het plan eerder een dode mus. Er werd niet verder ingegaan op de inhoud van het plan. Dat behelst het verleasen van stikstofruimte en met de opbrengsten innovatieve maatregelen nemen, met name het scheiden van mest en urine.

"Als u de veestapel halveert, blijft de andere helft nog met een probleem zitten", aldus Verboom tegen Kaag.  "Als u op onze manier gaat werken, kan u 4 tot 9 keer effectiever zijn. Wij kunnen zelfs naar 0 toe. U gaat met die andere helft niets doen. Hoe gaat u daarmee aan de slag?", vroeg Verboom. Kaag antwoordt: "Nou, "Als u een beter plan heeft... Ik zou wel stom zijn om een goede suggestie of een belangrijk plan zomaar van de hand te wijzen." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox