Shutterstock

Nieuws Stikstof

'Rekenmodel voor kritische depositiewaarde gebrekkig'

24 Maart 2021 - Linda van Eekeres

Het rekenmodel voor de kritische depositiewaarden (KDW) voor stikstof heeft ernstige tekortkomingen, volgens de Amerikaanse statisticus Matt Briggs en de Nederlandse onderzoeker Jaap Hanekamp. Dit meldt Stichting Agrifacts (Staf).

Briggs en Hanekamp verzamelden de onderliggende literatuur op basis waarvan de KDW's voor de verschillende habitattypen zijn berekend. Het onderzoek wordt niet in opdracht van Staf uitgevoerd, maar wel deels gefinancierd door de stichting. "De kritische depositiewaarden – hoeveel stikstof een bepaald type natuur kan verdragen zonder risico op wegkwijnen – zijn in feite de kurk waarop de stikstofwetgeving drijft. Veel kritische depositiewaarden werden decennia geleden al bepaald en zijn sindsdien ongewijzigd gebleven", licht Staf toe.

Klakkeloos vermenigvuldigen
De organisatie licht 3 onvolkomenheden uit. Het KDW-model is gebouwd op 19 metingen. Volgens de onderzoekers is dit te weinig om het model op te kunnen laten draaien en zijn daarom 90 fictieve metingen toegevoegd. Als tweede zou het KDW-model tot onmogelijke uitkomsten komen. "Wanneer er geen enkele stikstofdepositie is (achtergronddepositie van 0), berekent het KDW-model een kans van 20% dat stikstof een schadelijk effect heeft op de natuur."

Ten slotte blijkt uit het onderzoek dat de schaarse veldproeven die er zijn, werden uitgevoerd op plots van één vierkante meter. "Die worden vervolgens klakkeloos vermenigvuldigd met 10.000 om tot mol per hectare te komen."

De eerste bevindingen van de onderzoekers zijn online gepubliceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden