Dossier Stikstofcrisis

koeien

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

In de landbouw, en dus ook in de melkveehouderij is een kleine revolutie gaande. De waarde van voedsel wordt in toenemende mate bepaald door de footprint, de berekende klimaatimpact van producten. Dit kan ten koste gaan van andere zaken, zoals waardering voor fysieke productkwaliteit, dierenwelzijn of zaken als weidegang. De berekende CO2-footprint van melk, vlees of plantaardige producten, en daarachter, de klimaatimpact van voer, energie en andere productiemiddelen (inputs) worden zowel de nieuwe afrekenfactoren als de sleutels tot hogere verdiensten.
Gisteren 09:30 uur
Emmanuel Macron Ursula von der Leyen Roberta Metsola

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Grote veranderingen gaan soms sneller en schijnbaar meer vanzelf dan (relatieve) detailveranderingen. Illustratief hiervoor is het tempo waarin de huidige Europese Commissie de Green Deal-elementen wegsloopt uit het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) ten opzichte van de muizenstapjes bij bijvoorbeeld de inzet van kunstmestvervangers.
Vrijdag 20:05 uur
Johan Remkes

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

In het (in)formatieproces tussen de vier rechtse partijen PVV, NSC, VVD en BBB lijkt weer een beetje schot te zitten. De kans op samenwerking lijkt weer groter dan in de voorbije weken. Voor het eerst sinds lange tijd gaan ze volgende week weer om tafel. Ondertussen blijft het op de werkvloer wel schuren tussen vertegenwoordigers van de betreffende partijen.
8 Maart 2024
Piet Adema Janusz Wojciechowski

Achtergrond Stikstofstemming

Smoesjes van Christianne, Renure-kroontje voor Piet

'Smoesjesverkoopster' Christianne van der Wal, demissionair minister voor Natuur en Stikstof, moest zich deze week verantwoorden in de Tweede Kamer voor het te laat doorsturen van een gevolg-inventarisatie (impactassessment) van de Europese Natuurherstelwet. Dat ging haar niet helemaal soepel af. Ze was het ook niet gewend. 
1 Maart 2024
melkveebedrijf

Nieuws Stikstof

PAS-melders hebben even iets meer ademruimte

Provincies mogen tot medio volgend jaar afzien van handhaving tegen activiteiten van PAS-melders. Het gaat echter niet zomaar. Ze moeten dan wel motiveren dat er een redelijk evenwicht is tussen de belangen van PAS-melders aan de ene kant en het natuurbelang aan de andere kant.
28 Februari 2024
melkveebedrijf koeien

Nieuws Stikstof

Onder stikstofplafond, wel nog ruim boven dat in 2025

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest bedroeg 471 miljoen kilo in 2023, 4 miljoen kilo minder dan in 2022 en 19 miljoen kilo onder het stikstofplafond. Het is wel 7% boven het plafond dat in 2025 van kracht wordt. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
28 Februari 2024
europees parlement

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

De Natuurherstelwet is vandaag (27 februari) door het Europees Parlement aangenomen. Het gaat om een afgezwakte vorm van het originele voorstel van Frans Timmermans (destijds Eurocommissaris). Op verzoek van het Europarlement is in de wet ook een noodrem opgenomen in het geval de voedselproductie in gevaar komt.
27 Februari 2024
stikstof natuur Overijssel

Nieuws Stikstof

'Afwaardering cruciaal voor gebiedsplannen'

De gestelde natuur- en klimaatdoelen die het demissionaire kabinet heeft gesteld in het programma voor het landelijk gebied (NPLG) zijn met de huidige aanpak niet binnen tien jaar te halen. Met een betere afstemming en andere instrumenten, zoals een verbeterd mechanisme om gronden af te waarderen en om te zetten, zijn evenwel verdere stappen te zetten.
26 Februari 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden