Dossier Stikstofcrisis

koeien koeienstal mest

Nieuws stikstof

Vrees voor afpakken bezit door Brabantse staleisen

De provincie Noord-Brabant moet de eisen voor emissie-arme stallen van tafel halen nu er zo veel onzekerheid is over de effectiviteit en juridische houdbaarheid van deze systemen, stelt de Stichting Stikstofclaim (SSC) in een herhaalde eis aan de provincie Noord-Brabant.
Vandaag 17:10 uur
stikstof

Achtergrond Stikstofstemming

Kroniek van paniek en achteruitroeiend beleid

Het overheidshandelen met betrekking tot de stikstofproblematiek laat een vreemde paradox zien: hoe meer en zwaarder beleid de overheid inzet op het gebied van stikstof, des te verder weg de oplossing. Oorzaak is dat het overheidsbeleid overwegend reactief is – reagerend op tegenvallende gerechtelijke uitspraken - en Den Haag zich steeds verder ingraaft in een zelfgemaakte tunnel.
Zaterdag 05:48 uur
koeien koeienstal

Nieuws Landbouwakkoord

Kabinet wil boeren zelf met perspectief laten komen

Door de sector werd uitgekeken naar de brief over de toekomst van de landbouw die vandaag wordt gepubliceerd. Maar wie daar iets van perspectief in hoopt te ontdekken, komt van een koude kermis thuis. 'Er is een verandering van aanpak vergeleken met van voor ze zomer', geeft premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad aan. Niet het kabinet komt met het perspectief, maar landbouwminister Piet Adema gaat dat in het eerste kwartaal van komend jaar invullen met boeren,  natuurorganisaties, overheden en ketenpartijen in een Landbouwakkoord.
Zaterdag 02:37 uur
Piet Adema

Nieuws stikstof

Adema brengt sfeer en beloftes, geen zekerheid

Veel goed nieuws had minister van landbouw Piet Adema de boeren niet te brengen, woensdag op een avond van Agractie in Zwartsluis, al was de sfeer open en bij tijden ontspannen. Adema beloofde zich in te zetten voor een goed verdienmodel met ondersteunende wetgeving en wil, zoals hij al eerder heeft gemeld, een landbouwakkoord voor meer rust op lange termijn.
24 November 2022
Moeras

Analyse Stikstof

Lokroep moeras klinkt ook voor nieuwste stikstofplan

Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal heeft een nieuw offensief aangekondigd om piekbelasters uit te kopen. Ze wil hun bedrijven opkopen voor een prijs tot 120% van de marktwaarde en zo twee vliegen in één klap slaan: natuur ontlasten en stikstofruimte vrijmaken. Ze zou met de vrijkomende ruimte ook PAS-melders kunnen helpen.
23 November 2022
vliegtuig vliegen

Achtergrond Stikstofstemming

Boeren, wegen en Schiphol dringen om stikstofruimte

Het nieuws staat deze week bol van stikstofruimte, of beter gezegd: het gebrek daaraan. Provincies hebben geen stikstofruimte om PAS-melders te legaliseren, terwijl het Rijk schaarse stikstofruimte shopt in provincies voor een snelwegverbreding. En de vraag dringt zich op hoe Schiphol eigenlijk aan de stikstofruimte gaat komen voor haar broodnodige vergunning.
18 November 2022
stal melkveebedrijf koeien

Nieuws Stikstof

'Melkveehouders Brabant met oudere stal zitten klem'

Melkveehouders in Noord-Brabant met een stal ouder dan twintig jaar zitten klem, constateert Stichting Stikstof Claim (SSC). Ze moeten volgens eisen die per 2024 ingaan een emissiearm stalsysteem hebben, maar de provincie heeft de afgifte van vergunningen om zo'n stalsysteem te kunnen toepassen on hold gezet. SSC eist van de provincie dat zij de eisen intrekt of opschort, anders gaat zij naar de rechter.
16 November 2022
stikstof snelweg

Nieuws Stikstof

Gelderland woest op Rijk over opkoop boerderijen

De coalitiepartijen van Gelderland en de SGP zijn boos op het Rijk, omdat het ministerie van Infrastructuur zonder de provincie te informeren zes Gelderse boerderijen heeft opgekocht. Met als doel om stikstofruimte te creëren voor de verbreding van de snelweg A27 bij Amelisweerd in de provincie Utrecht. Zij roepen het bestuur van de provincie op om de natuurvergunningen niet in te trekken. Hiermee komt de stikstofruimte dan niet vrij.
16 November 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief