Charlotte Bleijenberg / Shutterstock.com

Nieuws Rabobank

'Afboeken boerenleningen is onverantwoord'

29 Maart 2021 - Linda van Eekeres - 2 reacties

Frans Timmermans, eurocommissaris en gangmaker achter de Europese Green Deal, roept Rabobank en andere financiële instellingen op te overwegen om leningen aan veebedrijven af te schrijven.  Volgens Bas Rüter, directeur Duurzaamheid bij Rabobank is het 'afboeken op leningen onverantwoord'. 

Timmermans deed zijn oproep bij Zembla. In een video op de website van het programma wordt hem de vraag gesteld: "U zegt eigenlijk tegen Rabobank: schrijf de leningen in de intensieve landbouw die niet meer haalbaar zijn af?" Daarop antwoordt Timmermans: "Ik denk dat die bedrijven goed zouden zijn geadviseerd om snel te beginnen met het afschrijven van die leningen. Want als ze dat niet doen, dan hebben ze over een aantal jaren leningen in de boeken staan die niets meer opbrengen, die ze helemaal kwijt zijn."

Kijk eens goed naar je boeken
Ook zegt de vicevoorzitter van de Europese Commissie: "Ik zeg tegen Rabobank, en dat zeg ik tegen alle financiële instellingen: kijk eens goed naar je boeken, welke leningen die je hebt uitstaan hebben nog toekomst. Als je het niet nu in gang zet, die stap-voor-stap verandering, dan kom je jezelf later tegen. Want vroeg of laat, ben je die leningen echt kwijt. En wat zeg je dan tegen je spaarders?"

Afgelopen vrijdag (26 maart) kwam dit onderwerp ter sprake tijdens een een online bijeenkomst van de Rabobank met de vakpers. Rüter: "Afboeken op lenigen zou onverantwoord zijn. Een degelijke bank wordt nooit als subsidie-instrument gebruikt. Volgens mij is dat door Timmermans ook niet zo bedoeld."

In een andere video op de website van Zembla kwam Rüter ook aan het woord: "Onze spaarder wil graag zijn geld terug, dus je kunt dat niet afschrijven. De essentie is dat wij zien dat de landbouw stap voor stap moet verduurzamen en dat doen wij samen met onze klanten. Binnen het systeem waar het nu is, doe ik het maximale om dat zo snel mogelijk te doen."   

EU-plan biologische landbouw
Hoe Rabobank aankijkt tegen het plan van de Europese Commissie voor stimulering van de biologische landbouw, dat donderdag (25 maart) is gepresenteerd, was Carin van Huët, directeur Food & Agri Nederland, op de persbijeenkomst duidelijk. "Wij vinden het prima, net als we dat van gangbaar vinden. Als het gebeurt via normen, moet er wel een goed verdienmodel tegenover staan. Niet alleen vanwege de bank, maar ook voor de ondernemer."

Van Huët liet ook weten dat de Rabobank bezig is met 'duurzaamheid in te prijzen in aanbiedingen als vervolg op biodiversiteitsleningen van 1,5 jaar geleden'. De komende tijd gaat de bank hierover meer info geven.

Lobby bij Klimaatakkoord
Vorige week kwam ook naar buiten dat Rabobank en LTO in 2018 bij de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord met succes hebben gelobbyd om een onderzoek naar inkrimping van de veestapel buiten het verdrag te houden. Volgens Rüter kwam dat, omdat er te weinig tijd was. "We zagen op dat moment geen tijd, we hadden onvoldoende materiaal. Het ging om een periode tot 2030, dat wilden we niet in 4 weken doen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
29 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891612/lsquo-afboeken-boerenleningen-is-onverantwoord-rsquo]‘Afboeken boerenleningen is onverantwoord’[/url]
De boer is niet de enige schakel in de keten waar banken financieren. Op een andere plekken in de keten verdient de bank weer aan hoge volumes en lage opbrensgtprijzen voor boerenproducten is het niet aan de aanvoerkant dan wel aan de afvoerkant van de boerderij.
Abonnee
Kjol 29 Maart 2021
Ik sluit niet meer uit dat dit werkelijkheid wordt, de Rabo gaat uiteraard eerst zolang mogelijk dwars liggen om het maximale gecompenseerd te krijgen uit de EU gelden.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden