Shutterstock

Nieuws CBS

Economie krimpt, maar hogere agrarische export

18 Mei 2021 - 1 reactie

De economie is in het eerste kwartaal van 2021 met 0,5% gekrompen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020, meldt het CBS. Een daling van de consumptie van huishoudens was hier debet aan. De goederenexport groeide in maart 10,4%. Vooral meer transportmiddelen, landbouwproducten en machines zijn uitgevoerd.

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het eerste kwartaal van 2021 met 0,5% gekrompen. Consumenten gaven 3,5% minder uit vergeleken met een kwartaal eerder en 8,5% minder dan hetzelfde kwartaal in 2020. "Landbouw, bosbouw en visserij laat een kleine krimp zien, maar dat zijn vaak wat seizoeneffecten", aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Volgens Van Mulligen behoort Nederland met 0,5% economische krimp tot de middenmoot van Europa. "Wat slechter dan de kwartalen hiervoor, maar we zijn aanzienlijk minder geraakt dan andere landen." Consumenten hebben in het eerste kwartaal 8,5% minder besteed dan een jaar eerder. Ze gaven opnieuw veel minder uit aan horeca, recreatie en cultuur en vervoer, maar ook aan kleding, schoenen, woninginrichting, auto's en motorbrandstoffen. Aan voedingsmiddelen, dranken, tabak en energie hebben consumenten meer besteed dan een jaar eerder.

Omstandigheden export in mei gunstiger
Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in mei gunstiger dan in maart. "Alle indicatoren in de radar zijn sterk verbeterd. Het producentenvertrouwen in de eurozone en Duitsland steeg. Ook sloeg de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse productie industrie om in een groei. Verder was de stijging van de wisselkoersen kleiner. Het oordeel van de Europese en Nederlandse ondernemers in de industrie over hun buitenlandse orderpositie is verbeterd. Nederlandse ondernemers waren voor het eerst na juli 2018 hierover weer positief", aldus CBS.

Ook de vooruitzichten voor de economie als geheel zijn positiever. Volgens de Conjunctuurklok van het CBS is het conjunctuurbeeld in mei minder negatief dan een maand eerder. "Ondanks de krimp zijn er tekenen van herstel", aldus Van Mulligen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jpk 18 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10892309/economie-krimpt-maar-hogere-agrarische-export]Economie krimpt, maar hogere agrarische export[/url]
Door corana wordt Nederland een ontwikkelingsland nog een beetje spaargeld over van de koloniën gezonde aow’s moeten werken tot hun 75 jaar de agrarische sector is deskundig uitgeroeid door paard en wagen min schouten. Zie stikstofwet
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Han de Jong

Strenge winter vertroebelt beetje zicht op economie

Nieuws Inkomensraming

'Hoofd koel houden bij alle onrust in de landbouw'

Nieuws inkomensraming

Grote verschuivingen in landbouwinkomens

Nieuws Rabobank

'Economie blijft nog twee jaar doormodderen'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox