Centraal Bureau voor de Statistiek

BB TV Cor Pierik

Hoeveel melkveehouders zijn straks agro-industrie?

Volgens een Brussels plan moeten veehouderijen met meer dan 150 grootvee eenheden worden bestempeld als agro-industrie. Hoeveel van de Nederlandse melkveehouders krijgen hier mogelijk mee te maken? Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek bekijkt de cijfers.
9 Mei 2022
mais

Nieuws CBS

Nederland importeert voor 2 miljard euro uit Oekraïne

Oekraïne is een agrarische grootmacht. Daar is al veel over gesproken de laatste weken en dat wordt door de importcijfers van het CBS nog eens bevestigd. Nederland importeerde in 2021 ruim €2 miljard aan goederen uit Oekraïne. Daarvan bestaat €1,8 miljard oftewel 88% uit agrarische goederen.
6 April 2022

BB TV Cor Pierik

Snelle opmars van 50-bunder-boeren

De 50-bunder-boeren maken een opmars in de melkveehouderij. Inmiddels gaat het om meer dan de helft van de melkveehouders. Welke trends zijn er nog meer qua areaal landbouwgrond en specifieke teelten? Cor Pierik, hoofdlandbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), vertelt er meer over.
21 Maart 2022
euro klem inflatie

Nieuws Inflatie

Inflatie doet klein stapje terug naar 6,2 procent

De Nederlandse inflatie heeft in februari een klein stapje terug gedaan. De inflatie was afgelopen maand 6,2% op jaarbasis, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In januari was de inflatie 6,4%. De inflatie in de hele eurozone nam wel toe en bereikte het hoogste punt ooit gemeten.
10 Maart 2022

BB TV Cor Pierik

Zo raakt de oorlog in Oekraïne in- en uitvoer

Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne op de handel? We zoomen in op de in- en uitvoer van voeding van en naar Oekraine en Rusland met Cor Pierik, hoofd landbouw bij het CBS.
7 Maart 2022
koeien weidegang

Nieuws Veestapel

Melkveesector weer onder stikstofplafond

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest was vorig jaar 473,7 miljoen kilo. Dat is bijna 16 miljoen kilo minder dan in 2020 en ruim 6% onder het stikstofplafond dat de Europese Unie heeft vastgesteld voor de Nederlandse veestapel.
16 Februari 2022
varkenshouderij varkensstal

Nieuws Varkens

Varkensstapel voor eerst sinds 1984 onder elf miljoen

De Nederlandse varkensstapel is in de tweede helft van vorig jaar fors gekrompen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor de eerste keer sinds 1984 duikt het aantal varkens onder de 11 miljoen dieren.
15 Februari 2022
economie

Nieuws CBS

Sterk economisch herstel in 2021, maar grijze wolk blijft

De economie is vorig jaar met 4,8% gegroeid, blijkt uit de eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is voldoende om de krimp van 2020 goed te maken. Ondanks het sterke herstel en de krapte op de arbeidsmarkt, hangt er wel een grijze wolk boven de Nederlandse economie, aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.
15 Februari 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox