Shutterstock

Nieuws Overname

Denkavit neemt Nutrifeed over van FrieslandCampina

19 Mei 2021 - Eric de Lijster

FrieslandCampina gaat Nutrifeed in Veghel, het bedrijf dat voeders maakt voor specifiek jongvee, verkopen aan voerbedrijf Denkavit. Het overnamebedrag blijft geheim, zo melden de bedrijven in een verklaring. De transactie moet medio dit jaar zijn afgerond.

FrieslandCampina gaat met Denkavit een lange termijnovereenkomst aan voor de levering van zuivelbijstromen aan de diervoerindustrie. "We respecteren de contracten die we nu hebben voor de afzet van onze zuivelbijstromen", zegt Joost van de Rakt, directeur productstrategie van FrieslandCampina op een online persbijeenkomst over de deal. "Als deze contracten zijn afgelopen, gaan alle stromen naar Denkavit voor de verwaarding. Zij kunnen deze eventueel ook doorverkopen."

Passen goed bij elkaar
Nutrifeed maakt uit de ingrediënten van de zuivelbijstromen van het coöperatief zuivelconcern, zoals weidelen, melksuikers en delen van eiwitten, nu diervoeding voor de eerste groeifase van jongvee. Onder merken als Nutrifeed, Kalvolac, Serolat en Procolac worden melkvervangers gemaakt voor bijvoorbeeld kalveren, biggen en lammeren. Deze producten worden naar 65 landen uitgevoerd.

Volgens Henk Botter, commercieel directeur van Denkavit, passen zijn bedrijf Nutrifeed goed bij elkaar. "Onze positie op de markt voor jongdiervoeders wordt echt versterkt. Denkavit is minder in landen actief waar Nutrifeed sterk is en vice versa. De afzet sluit daardoor mooi op elkaar aan. Daarbij krijgen we een verbeterde toegang tot de sourcing van grondstoffen vanuit FrieslandCampina."

Niet meer passend in strategie
Nutrifeed is nu onderdeel van FrieslandCampina Ingrediënts. Het zuivelconcern heeft in december vorig jaar besloten zich volledig te concentreren op hoogwaardige zuivelingrediënten voor consumenten in alle levensfasen. Daardoor past Nutrifeed niet meer in de strategie. "Denkavit is een sterke partij met internationale groeiambities voor onze diervoerbusiness. Denkavit biedt ons een goede mogelijkheid om meerwaarde te creëeren voor onze zuivelbijstromen", meldt Herman Ermens, president van FrieslandCampina Ingrediënts, in een verklaring.

Denkavit heeft een jaaromzet van circa €650 miljoen, met een volume van 500.000 ton voeders. Van de Rakt geeft aan dat FrieslandCampina de omzet van Nutrifeed niet wilt melden, maar wel dat het bedrijf 80.000 ton op jaarbasis maakt. Volgens Botter blijft Nutrifeed met de fabriek in Veghel als zelfstandig bedrijf binnen Denkavit opereren. Wel kan Denkavit de fabriek in Veghel goed gebruiken. "Onze fabriek in Voorthuizen waar we vooral kalvermelk maken zit aan de maximale capaciteit. In Veghel draaien ze met 2 ploegendiensten, dus daar is nog latente capaciteit aanwezig. Die gaat zeker door ons worden ingevuld."

Voer niet duurder
Denkavit verwacht met de overname het onderzoek naar hoogwaardige jongveevoeders een extra impuls te kunnen geven. Klanten als melkveehouders hoeven zich volgens Botter geen zorgen te maken dat de voeders duurder worden, nu Denkavit een concurrent uit de markt heeft gekocht. "De concurrentie in onze markt is groot en er zijn veel spelers in actief, ook uit het buitenland. Daar gaat deze overeenkomst geen invloed op hebben."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden