Rijksoverheid

Politiek Kringlooplandbouw

Schouten: Boer kan straks kringlooplandbouw meten

1 Juni 2021 - 10 reacties

Landbouwminister Carola Schouten wil dat agrarisch ondernemers op termijn de progressie naar kringlooplandbouw op hun bedrijf kunnen meten. Daartoe laat ze een collectief aan kennispartners een set met zogeheten indicatoren ontwikkelen, waarmee boeren aan de slag kunnen om hun bedrijf in te richten naar de principes van kringlooplandbouw. Het ministerie noemt dit 'toekomstbestendig'.

Dit schrijft Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De demissionaire bewindsvrouw presenteerde in september 2018 haar visie voor de Nederlandse land- en tuinbouw, waarin kringlooplandbouw centraal stond. Vanmorgen (1 juni 2021) deelde minister Schouten een tweede resultaten overzicht met de Kamer over hoe deze visie vorm moet krijgen.

In het overzicht staat het verdienvermogen bij duurzaam ondernemen centraal, aldus de minister. "Voor ondernemers die de omslag willen maken naar een vorm van landbouw die meerdere generaties houdbaar is, telt uiteindelijk de vraag of en hoe zij dit in bedrijfseconomisch opzicht voor elkaar krijgen". Ook geeft de minister aan dat er al grote stappen gezet zijn in de omslag naar kringlooplandbouw. "Het is echter een proces van jaren en daarom is het van belang om de lange termijn in het oog te houden en samen met de sector, overige partijen uit de voedselketen en de overheid vast te houden aan de ingezette koers."

Focus in beleidsdocument op doel, niet op het hoe
Om ondernemers in de sector een duidelijker beeld te geven van waar zij naar toe moeten werken wil de minister een 'basisset' van kritische prestatie indicatoren (kpi's) invoeren. Hiermee benadrukt zij dat het doel uiteindelijk belangrijk is en niet de manier waarop dit wordt gerealiseerd. LNV geeft daarbij aan dat agrarisch ondernemers hun bedrijf zelf het beste kennen en daardoor beter inzichtelijk hebben hoe zij bepaalde doelen kunnen realiseren.

De kpi's kunnen aan een ondernemer laten zien in hoeverre zij op koers liggen voor bepaalde doelstellingen op het gebied van klimaat, stikstof, bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn. Ondernemers kunnen op deze manier zelf bepalen op welke gebieden zijn nog betere resultaten moeten realiseren. Bovendien is het voor de overheid dan ook makkelijker om bedrijven te belonen voor de prestaties die zij leveren. Eind 2021 moet er een eerste 'basisset' van kpi's beschikbaar zijn.

Ondersteuning belangrijk
LNV erkent ook dat ondernemers moeten worden ondersteund wanneer zij over willen schakelen naar een stikstofarmere en meer duurzame manier van produceren. Vorig jaar november werd daarvoor een nieuw fonds in het leven geroepen: het Omschakelprogramma duurzame landbouw. Het ministerie wil dit jaar starten met een pilot van €10 miljoen om agrarisch ondernemers te ondersteunen bij duurzame omschakelingen in hun bedrijfsvoering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Sens 1 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10892544/schouten-boer-kan-straks-kringlooplandbouw-meten]Schouten: boer kan straks kringlooplandbouw meten[/url]
En wat krijgen we daarvoor betaald dan? Of is dit gewoon weer een extra invulactie die we moeten doen om bijvoorbeeld de subsidie te blijven ontvangen? Of subsidie na rato bijv. 60% voldoe je aan de kringlooplandbouw in visie LNV dus ook maar 60% subsidie uitbetalen?

Hmm volgens mij worden we als agrariër niet blij van.
Abonnee
cm 1 Juni 2021
Je krijgt helemaal niks betaald Sens ,ze wil dat je dat systeem volgt.
Abonnee
Nonkel 1 Juni 2021
Klassiek model mensen eerst krijg je een premie die hogere kostprijs net dekt, dan krijg je niets meer en later wordt je gestraft als je niet aan de regeltjes voldoet.
Abonnee
euro 1 Juni 2021
ze willen maar 1 ding en dat is dat bv Nederland weer volop kan bouwen
Abonnee
kikker 1 Juni 2021
Ze zou het liefst alle boeren een cyaankali spuit geven in plaats van het Corona vacin maar dat mag hellaas nog niet van haar coalitie partners .
Abonnee
God 1 Juni 2021
Wanneer (Junia) Schouten dat zou doen, roep ik haar terug tot de orde!
Sens 1 Juni 2021
En wat krijgen we daarvoor betaald dan? Of is dit gewoon weer een extra invulactie die we moeten doen om bijvoorbeeld de subsidie te blijven ontvangen? Of subsidie na rato bijv. 60% voldoe je aan de kringlooplandbouw in visie LNV dus ook maar 60% subsidie uitbetalen?

Hmm volgens mij worden we als agrariër niet blij van.
Henk. 1 Juni 2021
Schoenmaker hoe je bij je leest.! Laat boeren gewoon boeren zonder al die flauwekul.! Caroline Schouten ge zo nog even door, samen met uw vriendje van de EU, en u hebt de totale landbouw in Europa verkwanseld.! Dus eindresultaat is voedselimport uit de Oekraine en Rusland.! Ik ben bang dat dit het absolute eindresultaat word.!
Abonnee
pieter 2 Juni 2021
hoe kun je aan kringloop landbouw doen als er geen mest meer is voor de akkerbouw
Abonnee
kikker 2 Juni 2021
Dankzij mevrouw Schouten en haar groene vriendjes zijn we straks overgelaten aan de Russen en de Chinezen en vreten we alleen nog maar zware metalen en andere gifstoffen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief